Beginpagina > Hoe betaalt de non-profitsector?


Hoe betaalt de non-profitsector?

woensdag 15 oktober 2008

De non-profit leeft niet van vrijwilligers alleen. Hooggeschoolde managers, ervaren marketeers en financiële experts: dat heeft de sector nodig. Maar kan de sector die wel betalen? Of wordt bij het goede doel ook het loon broederlijk gedeeld?

Een onderzoek

Hoe zijn de lonen in de ngo-wereld? Om dat te weten nam Plan België het initiatief om samen met drie andere ngo’s - 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkels - een loonstudie te bestellen. Jobat wijdde een artikel aan het onderzoek. De FOV las mee…

Minder, maar niet zo slecht (?)

De non-profit betaalt slechter dan de privé. Dat is de weinig verrassende conclusie van het onderzoek bij 14 ngo’s. Toch een kanttekening: vooral hooggeschoolden worden relatief weinig betaald. Laaggeschoolden hebben, vergeleken met de privé, weinig tot geen reden tot klagen. Administratief bedienden worden, volgens het artikel, in de non-profit zelfs iets beter betaald. Ook de sectorspecifieke functies zijn niet zo slecht betaald. Voor een hoofd fondsenwerving ligt de loonmediaan op 3.633 euro bruto, voor een medewerker op 2.976 euro. Een hoofd ’zuidwerking’ mag zich, over heel zijn carrière, verwachten aan een loonmediaan van 3.513 euro bruto, zijn medewerker aan 2.758 euro.

Toch legt de studie ook frappante verschillen bloot. Als hoofd financiën, IT’er of directeur verdien je bij een commercieel bedrijf makkelijk het dubbele dan in de non-profit, zeker als je rekening houdt met de extralegale voordelen.

Waarden als voordelen in natura

Groepsverzekeringen, pensioenplannen en maaltijdcheques zijn bij ngo’s niet vanzelfsprekend. Op het vlak van extralegale voordelen evolueert de non-profit trager dan de markt. Nochtans wordt ook in de non-profit steeds meer verwacht van de werknemer.

"Maar", besluit een geïnterviewde directeur van een ngo, “geld is ook niet alles en dat telt dubbel zo hard in de non-profit. Maar dat betekent niet dat we niet hoeven na te denken over een correct loon. Al is het maar om de juiste mensen aan te trekken in een arbeidsmarkt die ook voor ons steeds krapper wordt. Vooral de zoektocht naar algemene profielen zoals boekhouders of IT’ers verloopt moeilijk.” Een andere directeur stelt: “Veel hangt af van hoe je je leven invult. In deze sector werken volgens mij geen doorsnee werknemers en consumenten. Onze medewerkers kunnen tenminste zeggen dat ze een job hebben die aansluit bij hun waarden. Dat is misschien geen voordeel in natura maar wel aantrekkelijk voor heel wat mensen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA