Beginpagina > Burgerparticipatie en cultuur: ’het schiet niet op?!’


Burgerparticipatie en cultuur: ’het schiet niet op?!’

woensdag 26 november 2008

Op 20 november organiseerde het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid, Cultuur Lokaal, een reflectievoormiddag over de stand van zaken en de tendensen van burgerparticipatie in het cultuurbeleid.

De Rynck en Verbist: burgerparticipatie het schiet niet op?!

Filip De Rynck, hoogleraar aan de Hogeschool Gent, mocht de spits afbijten met een korte uiteenzetting van zijn visie op lokale participatie. De Rynck zei een vrij positieve kijk te hebben op de lokale burgerparticipatie. Opvallend daarbij was de ondersteunende en netwerkende rol die hij lokale ambtenaren toedichtte.

Burgers zijn volgens De Rynck coproducenten in het beleid en geen instrumenten ter uitvoering of bevestiging van het eigen beleid.

Na Filip de Rynck was het de beurt aan Dirk Verbist, kabinetsmedewerker van minister van Cultuur Bert Anciaux. Dirk Verbist ondersteunde grotendeels de visie van Filip De Rynck. In zijn betoog haalde de kabinetsmedewerker ook nog even het belang aan van de cultuurraden als essentiële speler in de geschiedenis van de lokale cultuur- en burgerparticipatie. Dirk Verbist deed dan ook een oproep om deze raden niet zomaar overboord te gooien, maar te blijven zoeken naar mogelijke verbetering.

Pilootproject

Naar aanleiding van het pilootproject van Cultuur Lokaal ’en nu aan de slag met het cultuurbeleidsplan’ werden 4 (van de 12) projecten voorgesteld die door het steunpunt werden opgevolgd. De voorbeelden die werden aangehaald, waren meestal nog niet helemaal afgerond en illustreerden vrij klassieke vormen van participatie (een werkgroep, een buurtparticipatievergadering,...). Het publiek stelde enkele vragen over het gehalte en de vorm van participatie (o.a. de top-down benadering in de meeste initiatieven).

Filip de Rynck beëindigde de voormiddag met een korte reflectie op de vier voorbeelden uit de lokale praktijk.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA