Beginpagina > Sociaal-cultureel werk in de Commissie Cultuur


Sociaal-cultureel werk in de Commissie Cultuur

dinsdag 23 december 2008

De Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement boog zich gedurende vier novemberdagen over de beleidsbrieven van minister van Cultuur Anciaux. Uit het verslag distilleren we een aantal statements over de beleidsbrief Cultuur. We leggen de focus op het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Minister Anciaux geeft een overzicht

De minister onderhield de parlementsleden over zijn laatste beleidsbrief Cultuur. Hij legde hierbij het accent op een aantal transversale realisaties. Er kwam niet alleen veel geld tijdens zijn mandaatperiodes, hij had ook veel oog voor cultuureducatie, participatie, interculturaliseren en voor internationaal beleid. Ook de culturele infrastructuur kreeg veel aandacht, net zoals de ondersteuning van verenigingslokalen bij de jeugd. Voor de uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) klimt de tussenkomst van de overheid van 471.000 euro in 1999 naar 28,6 miljoen euro in 2009. Ook op het terrein van het vrijwilligerswerk, de administratieve lasten en de billijke vergoeding deed de cultuurminister inspanningen.

Sociaal-cultureel volwassenenwerk eveneens in the picture

De minister stipte aan dat de visitaties de sociaal-culturele volwassenenorganisaties stilaan naar de volgende beleidsperiode brengen. Hij benadrukte dat de 600.000 euro extra voor de verenigingen die in 2003 in hun groei werden afgetopt tot 100.000 euro, goed is voor 80 percent van deze aftopping. De minister koestert ook hoge verwachtingen voor stevige vernieuwende projecten voor de verenigingen. Hiervoor trekt hij 500.000 euro bijkomende middelen uit. Het portfolioproject dat door SoCiuS en de jeugdsector wordt uitgewerkt, benadrukt volgens de minister de belangrijke educatieve rol van het sociaal-cultureel werk.

Beperkte aandacht bij de parlementsleden

Aan het sociaal-cultureel volwassenenwerk werd niet zoveel aandacht besteed dor de parlementsleden. Jos Stassen (Groen!) stelde dat de beloften uit de begrotingen werden ingelost en dat de kunstensector en het sociaal-cultureel werk professioneel met zichzelf bezig zijn. Paul Delva (CD&V) probeerde te achterhalen hoe de budgetten voor de verschillende werksoorten in het sociaal-cultureel volwassenenwerk zijn samengesteld. De overheveling van de DAC-middelen maken het, mede omwille van de indexering en de aanwending van VIA-middelen, niet gemakkelijk om de geldstromen nog te identificeren. Hij vroeg om duidelijkheid. Zijn partijgenoot Dirk de Kort was van oordeel dat de bovenbouw in de culturele sector verder gerationaliseerd moet worden “zodat meer expertise kan opgebouwd worden in één groot expertisecentrum dat ook het wetenschappelijke onderzoek en de beleidsimplementatie moet aansturen. Zonder monitoring kan men immers niet besturen. Uiteraard heeft elke sector wel nood aan een belangenbehartiger en een beperkt steunpunt waar organisaties zich thuis voelen en ondersteund weten.” Jos Stassen (Groen!) en Herman Schueremans (Open Vld) waren zeer kritisch voor het participatiedecreet. Schueremans noemde het participatiedecreet zelfs overbodig. Minister Anciaux kon zich hierin vanzelfsprekend niet vinden. Hij achtte het niet evident dat een volgende regering zou denken aan het inkrimpen van het instrumentarium.

Het uitgebreide verslag van de bespreking van de beleidsbrief Cultuur valt te raadplegen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA