Beginpagina > “Absolute wanverhouding subsidies-personeelskosten in het (...)


“Absolute wanverhouding subsidies-personeelskosten in het sociaal-cultureel volwassenenwerk”

dinsdag 23 december 2008

Op vrijdag 12 december 2008 stelde de FOV de publicatie ‘Boekstaven 2008’ voor. Op de voorstelling waren vier politici uit de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement uitgenodigd. Zij gaven hun (soms gepeperde) kijk op de sector en de vaststellingen in het boek.

Veel interesse van buiten de sector

Op vrijdag 12 december stelde de FOV de publicatie ‘Boekstaven 2008’ voor. Boekstaven bundelt de resultaten van een onderzoek dat de FOV uitvoerde naar de werking, de medewerkers en de financiën van haar lidorganisaties. Het boek schetst daarmee voor het eerst een omvattend en tegelijk minutieus beeld van het sociaal-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen. Naast deze profielschets geeft het boek ook een uitgebreid overzicht van de beleidsmaatregelen die ten aanzien van de sector getroffen werden in het parlementair jaar 2007-2008.

De boekvoorstelling vond plaats in congrescentrum Lamot in Mechelen. Er daagden een kleine 150 geïnteresseerden op. Het initiatief van de FOV kon duidelijk ook mensen uit andere sectoren boeien: een groot deel van de aanwezigen kwam van buiten de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

FOV-voorzitter Peter Warson leidde de voormiddag in, waarna directeur Hugo De Vos de voornaamste bevindingen in het boek kort toelichtte. Nadien gaven Paul Delva (CD&V), Margriet Hermans (Open Vld), Jos Stassen (Groen!) en Dany Vandenbossche (sp.a), allen lid van de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement, hun kijk op de vaststellingen.

Paul Delva (CD&V)

Paul Delva formuleerde bedenkingen bij het feit dat de FOV de taak op zich nam om gegevens over de sector te verzamelen. Een belangenbehartiger is volgens hem geen ‘belangenaantoner’. Het parlementslid benadrukte het belang van de vaststelling dat de subsidies Cultuur slechts 30% van de inkomsten van de organisaties uitmaken. Volgens Delva moet hier ruchtbaarheid aan gegeven worden, zodat de perceptie van het sociaal-cultureel werk als een zwaar gesubsidieerde sector weerlegd kan worden. Paul Delva stelde ook een enorme kloof vast tussen de maatschappelijke opdracht van bewegingen en de middelen die ze daarvoor krijgen (slechts 26% (!) van de inkomsten zijn cultuursubsidies). Voor de landelijke vormingsinstellingen zag hij een te strak decretaal keurslijf. Deze instellingen organiseren immers zeer veel activiteiten die volgens het decreet niet subsidieerbaar zijn. ‘De bal lag bij het opstellen van het decreet te veel bij de arbiter (de overheid) in plaats van bij de spelers (de instellingen).’ Delva riep de verenigingen op om vooral zichzelf te blijven, zichzelf duidelijk te onderscheiden en zo de immense diversiteit in het veld te behouden.

Margriet Hermans (Open Vld)

Margriet Hermans verplaatste zich in de kijk van de gemiddelde Vlaming met een beperkte kennis van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ze hekelde de ‘onbekendheid van deze complexe sector bij de Vlamingen’ als ‘een gemiste kans’. Levenslang leren heeft volgens haar immers een enorm maatschappelijk belang, dat de nodige waardering verdient. Hermans benadrukte het belang van Boekstaven als ijkpunt voor de sector én als middel om de relevantie van de sector voor buitenstaanders te duiden. Die relevantie moet immers vaststaan wanneer er over de verdeling van centen gepraat zal moeten worden.

Jos Stassen (Groen!)

Jos Stassen keek met een minder rooskleurige blik naar de sector en zijn toekomst. Hij opperde dat het decreet voor het sociaal-cultureel werk uit 2003 er twee jaar te laat gekomen is, in een periode dat er minder middelen voorhanden waren dan voorheen. Veel (financiële) uitvoeringsproblemen van vandaag zijn volgens hem te wijten aan het ‘tijdverlies’ bij het schrijven van het decreet in 2001-2003. Jos Stassen merkte op dat het sociaal-cultureel volwassenenwerk volgens hem tegenwoordig ‘steeds de trein mist’. De sector liep in het verleden steeds voorop in maatschappelijke ontwikkelingen en zou dat vandaag steeds minder doen. Hij vroeg zich af ‘of het sociaal-cultureel volwassenenwerk nog steeds de desem van de maatschappij is die het pretendeert te zijn’. Stassen zag in deze evolutie de oorzaak van de verminderde politieke aandacht voor de sector en de grote nood aan meer externe legitimering. Volgens Stassen blijft veel van het engagement van de politiek immers beperkt tot het voeren van louter lippendienst.

Enkele FOV-bestuurders en het publiek gingen nadien sterk in tegen deze visie van Stassen. Het enorme aantal leden, activiteiten, acties en deelnemers van de sector toonden volgens hen net een heel levendige sector. Volgens Lieve Van Hoofstadt (ondervoorzitter FOV) is de eerste legitimering van de sector de gebruiker zelf. ‘9 miljoen gebruikers moet je verdienen, elke dag opnieuw’.

Dany Vandenbossche (sp.a)

Dany Vandenbossche benadrukte de omvang van de cijfers in het boek, ondanks de relativering die de FOV zelf hanteert. Hij noemde het aantal activiteiten en deelnemers zonder meer spectaculair. In tegenstelling tot wat Jos Stassen meende, zag hij voldoende redenen voor de politiek om met de sector bezig te zijn. Net als Paul Delva verbaasde Vandenbossche zich over het beperkte aandeel van de subsidies in de totale inkomsten van de organisaties: ‘Deze sector genereert meer eigen inkomsten dan de kunstensector en toch gaat deze laatste met de meeste aandacht lopen. Men gaat er immers van uit dat deze sector toch voldoende gesubsidieerd is, hetgeen niet waar is.’ Vandenbossche zag ook een ‘absolute wanverhouding’ tussen personeelskosten en subsidies: de personeelskosten bedragen 136% van het totaal aan cultuursubsidies. Deze cijfers zijn volgens het parlementslid belangrijk voor het imago van het sociaal-cultureel volwassenenwerk: ‘het is geen sector waar men mensen aan het werk houdt met oversubsidiëring’.

www.boekstaven.be

Op www.boekstaven.be vind je alle informatie over Boekstaven: een online versie van het boek, een samenvatting van de meest opvallende bevindingen, nieuws over het boek, de PowerPoint-presentatie van de boekvoorstelling en binnenkort een uitgebreid verslag van het debat tijdens de boekvoorstelling.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA