Beginpagina > De relatie van steden en gemeenten met de burger


De relatie van steden en gemeenten met de burger

donderdag 2 juli 2009

Eén juli 2009 is de datum waarop weer een hele boterham regelgeving uit het gemeentedecreet in werking treedt. Het decreet werd dit jaar reeds twee keer gewijzigd. We geven een overzicht van de oude, nieuwe en vernieuwde mogelijkheden voor inspraak die het gemeentedecreet biedt.

Klachten

In de gemeenteraad moet in elke gemeente in een reglement een systeem van klachtenbehandeling worden vastgelegd. Een ombudsdienst oprichten kan ook, maar is niet verplicht. Met de laatste aanpassing aan het decreet zijn enkele mogelijkheden bijgekomen om met meerdere gemeenten samen een ombudsdienst te organiseren.

Verzoekschriften

Iedereen kan aan de gemeenteraad schriftelijk vragen om bepaalde onderwerpen die tot de bevoegdheid van een gemeente behoren, te behandelen. Het verzoekschrift moet minstens door één persoon worden ondertekend. Op deze manier kan je op een eenvoudige manier je grieven kwijt bij de gemeenteraad maar ook bij het college, de burgemeester of de secretaris van de gemeente. De gemeenteraad verstrekt binnen de 3 maanden een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

Voorstellen van Burgers

Weinig mensen weten het, maar als inwoner heb je het recht om zelf vragen en voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Het is nuttig lokale afdelingen van verenigingen hiervan op de hoogte te brengen. De gemeenten zelf maken er meestal niet al te veel reclame voor.

Na een rondje handtekeningen verzamelen kan je persoonlijk op de gemeenteraad je probleem gaan toelichten. Het vereiste minimum aantal handtekeningen is afhankelijk van de grootte van de gemeente:

  • in gemeenten met minder dan 15.000 inwoners: 2% van de inwoners
  • in gemeenten met minstens 15.000 en minder dan 30000 inwoners : 300 inwoners
  • in gemeenten met minstens 30.000 inwoners: 1 % van de inwoners
Meer informatie over inspraak en actief bugerschap kan je vinden op de websites van de sociaal-culturele bewegingen Sociumi en De Wakkere Burger.Informatie over steden en gemeenten vind je op de website van de VVSG

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA