Beginpagina > Vlaams regeerakkoord is rond


Vlaams regeerakkoord is rond

vrijdag 10 juli 2009

Uittredend minister-president Kris Peeters presenteerde gisteren het nieuwe Vlaams regeerakkoord voor de periode 2009-2014. Een viertal pagina’s zijn expliciet gewijd aan de cultuur-, jeugd- en sportsector. Aandacht voor het verenigingsleven, vrijwilligerswerk en elders verworven competenties (EVC) springen in het oog.

Onderhandelingen snel beslecht

Het nieuwe regeerakkoord met als titel “Een daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden” en als ondertitel "Voor een vernieuwende, duurzame en warme samenleving” kwam vrij snel tot stand. De onderhandelingen tussen de CD&V, sp.a en N-VA resulteerden een maand na de verkiezingen in een werkstuk van een kleine honderd pagina’s. In de vier pagina’s die aan Cultuur, Jeugd en Sport zijn besteed, noteren we een aantal alinea’s over (facetten van) het sociaal-cultureel volwassenenwerk:

  • "Cultuurbeleid, maar ook jeugd-, sport-, toerisme- en mediabeleid, geven vorm en inhoud aan de gemeenschap (sociale ontplooiing) en aan het individu (zelfontplooiing). In 2020 kan de levenskwaliteit in Vlaanderen alleen maar aan de top staan als ook de participatie aan sport en cultuur aanzienlijk verhoogd wordt. We hebben dan ook de ambitie om in Vlaanderen te blijven investeren in een breed cultuur-, sport-, vrijetijds- en jeugdbeleid waarbij maatschappelijk engagement, participatie, interculturaliteit en sociale cohesie centraal staan.
  • Voor de Vlaamse Regering vormen het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk, ongeacht de sector waarin het zich ontwikkelt, een belangrijk aandachtspunt. Deze aandacht zal op Vlaams niveau worden verankerd in een geactualiseerd charter met de Verenigde Verenigingen. Via een nieuwe versie van het actieplan Samen Vereenvoudigen wordt een inventaris opgesteld van plan- en regeloverlast voor verenigingen. De Vlaamse Regering engageert zich om binnen haar bevoegdheden deze overlast weg te werken. Tegelijk zal zij, onder andere via het Overlegcomité, de problemen op federaal niveau agenderen en samen met de andere gemeenschappen van deze problematiek een speerpunt maken. De Vlaamse Regering zal volop inzetten op het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger in 2011.
  • De Vlaamse Regering beschouwt de aanwezigheid van diverse culturele gemeenschappen als een rijkdom en wil investeren in duurzame werkvormen waarbij die cultuurgemeenschappen met veel respect voor hun afkomst en eigenheid, maar ook in hun ondertussen diepe Vlaamse verankering, een structurele aandacht vinden.
  • Het verenigingsleven wordt actief, structureel en projectmatig ondersteund. We zorgen voor een doorzichtige subsidieregeling, eenvoudige regelgeving en de blijvende erkenning en ondersteuning van het vrijwilligerswerk. De Vlaamse Regering bevestigt het belang van de sectorale subsidiestromen voor het lokale jeugd-, cultuur-, sport- en erfgoedbeleid.
  • Participatiedrempels voor cultuur, jeugd en sport werken we verder weg en kansengroepen krijgen bijzondere aandacht.
  • Om de culturele competenties te verhogen zullen onderwijs, amateurkunsten, sociaal-cultureel werk, kunsten- en erfgoedorganisaties aandacht besteden aan de cultuureducatie en initiatieven nemen voor toeleiding om zoveel mogelijk mensen en doelgroepen te stimuleren tot een actieve cultuurbeleving (deelnemen en deelhebben). Daartoe zal tussen de beleidsdomeinen Onderwijs, CJSM en Welzijn een overeenkomst worden gesloten voor de concretisering van gezamenlijke en respectieve inspanningen.
  • De erkenning van elders verworven competenties en kwalificaties moet de waarde van niet-formeel leren, onder andere via het verenigingsleven, beter zichtbaar maken en valoriseren. Met het oog op een geëigende plaats binnen het brede educatieve landschap en civiele validatie stemmen we af met de initiatieven binnen onderwijs, werk, over alle beleidsdomeinen heen en met de Europese initiatieven ter zake.
  • De Vlaamse overheid moet meer aandacht hebben voor de toenemende regionale samenwerking over cultuur, jeugd en sport en geeft de intergemeentelijke samenwerking alle kansen.
  • Betreffende lokaal cultuurbeleid wordt verder geïnvesteerd in het wegwerken van blinde vlekken en het stimuleren van gemeenschapsvorming. We kiezen voor meer sturing op prioritaire doelstellingen en minder op instellingen, met nog minder planlast als gewenst gevolg.
  • We ontwikkelen een monitoringsinstrument voor de sociaal-culturele sector dat als doel heeft de tendensen in de sector in kaart te brengen en de maatschappelijke positie te versterken. Daartoe worden sluitende afspraken gemaakt tussen alle actoren: de betrokken IVA’s, de steunpunten en de bovenbouw. De positionering en de opdrachten van alle betrokkenen worden in dat kader herijkt. In geen geval kan dat leiden tot een grotere planlast voor de sociaal-culturele organisaties."

Veel aandacht gaat dus naar het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, elders verworven competenties, cultuureducatie, participatie, diversiteit en monitoring.

En nu concreet

De nieuwe minister van Cultuur, die begin volgende week aantreedt, staat voor de opgave de algemene uitgangspunten die in het regeerakkoord zijn opgenomen te concretiseren. Daarvoor zal de nieuwe cultuurminister een Beleidsnota Cultuur 2009-2014 opstellen. Binnen een zestal maanden moet die klus geklaard zijn. De minister doet dit ongetwijfeld in overleg met zijn of haar nieuw samen te stellen Kabinet. In dat Kabinet zullen, in tegenstelling tot het verleden, ongetwijfeld wat minder ministeriële helpers functioneren. De gehele Kabinetspopulatie is blijkens het regeerakkoord voor de negen ministers van bijna 500 medewerk(st)ers in de aflopende legislatuurperiode immers gereduceerd tot 288 in de komende periode.

De integrale tekst van het regeerakkoord is te consulteren bij de Vlaamse overheid. Het specifieke luik voor Cultuur, Jeugd en Sport kan je consulteren in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA