Beginpagina > Commotie over auteursrechten voor muziek op werkvloer


Commotie over auteursrechten voor muziek op werkvloer

vrijdag 4 september 2009

Het akkoord dat SABAM sloot met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) lokt veel protest uit. Ook de sociaal-culturele sector is betrokken partij en eist overleg met de beheersvennootschappen.

Deal VBO - SABAM

De auteursrechtenvereniging SABAM maakte midden augustus het akkoord bekend met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) over een tarief voor het muziekgebruik binnen ondernemingen. Bedrijven zouden voortaan moeten betalen als ze muziek gebruiken op de werkvloer, op kantoor, in de refter of op bedrijfsfeestjes. Ook het wachtdeuntje op de telefoonlijn is ‘muziek op de werkvloer’. Dit tarief is, volgens SABAM, geldig met ingang van 1 juli 2009 voor bedrijven vanaf 6 personeelsleden.

Social profit: wel betalen, geen inspraak

Bedrijven zijn in dit geval ruim te interpreteren: naast bedrijven schrijft SABAM ook organisaties en openbare diensten aan over de inning van de vergoeding voor het gebruik van muziek op de werkvloer.

De socialprofitsector protesteert tegen deze gang van zaken. Unisoc, de overkoepelende werkgeversorganisatie van de social profit waar ook Sociare deel van uitmaakt, stuurde op 31 augustus een (aangetekende) brief naar SABAM. In deze brief stelt Unisoc dat de socialprofitsector zich niet gebonden acht door het akkoord tussen SABAM en het VBO. Er rijzen immers verschillende vragen: wat is de rechtsgrond van deze nieuwe vergoeding? Kan SABAM een akkoord met het VBO opleggen aan de socialprofitsector? Kan SABAM er zomaar van uitgaan dat in alle organisaties muziek op de werkvloer wordt gespeeld? Is het beluisteren van muziek door de medewerkers geen privézaak?…

Federaal minister van Ondernemen Van Quickenborne had op 3 september een eerste overleg met de beheersvennootschappen (SABAM en Simim) en enkele zelfstandigenorganisaties en het VBO. Unisoc, niet uitgenodigd voor het overleg, contacteerde het kabinet Van Quickenborne. Het Kabinet was echter niet op de hoogte dat SABAM ook socialprofitorganisaties aangeschreven had. Over een tweetal weken is een overleg gepland met Unisoc. Dan zal worden uitgemaakt op welke punten een specifieke aanpak voor de social profit aangewezen is.

Opschorting

Zolang de gesprekken tussen de verschillende federaties en vennootschappen lopen, wordt de regeling geschorst en komen er geen inningen. Ook Sociare, de werkgeversfederatie voor de ruime sociaal-culturele sector, adviseert niet te reageren op uitnodigingen tot betaling vanwege SABAM.

In de rechterkolom kan je de brief van SABAM aan organisaties nalezen samen met de reactie van Unisoc.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(143.1 kB)

(45.2 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA