Beginpagina > De kwalificatiestructuur, een uitdaging voor de amateurkunsten en het (...)


De kwalificatiestructuur, een uitdaging voor de amateurkunsten en het sociaal-cultureel volwassenenwerk

donderdag 17 september 2009

Op maandagvoormiddag 14 december 2009 organiseren SoCiuS, de FOV, het Forum voor Amateurkunsten en het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media samen een informatie- & reflectiemoment over de kwalificatiestructuur. Via deze kwalificatiestructuur wil Vlaanderen het leren en het bezitten van competenties meer leesbaar en inzetbaar maken. Daarbij spelen ook het informele en niet-formele leren een rol. De bijeenkomst staat open voor alle medewerkers in de amateurkunsten en het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Nood aan een gemeenschappelijk referentiekader voor leren

Inzetten op levenslang en levensbreed leren en op competentieontwikkeling veronderstelt dat competenties die mensen verworven hebben, worden gewaardeerd. In het kader van de ‘competentieagenda’ (een initiatief van de Vlaamse regering en de sociale partners) wordt werk gemaakt van een gecoördineerd en coherent beleid voor het erkennen van competenties (EVC). Dit veronderstelt natuurlijk een gemeenschappelijk referentiekader. De Vlaamse kwalificatiestructuur, ingebed in een ruimer Europees raamwerk voor levenslang leren, wil zo’n referentiekader bieden. Op 22 april 2009 keurde het Vlaams Parlement het decreet betreffende de kwalificatiestructuur goed.

Het Vlaamse referentiekader

De Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) is een instrument om kwalificaties en de bijhorende competenties op een eenduidige manier te beschrijven en te classificeren. De kwalificaties die in de kwalificatiestructuur worden opgenomen, zijn een formeel erkend geheel van competenties. Ze tonen welke competenties vereist zijn voor de toegang tot beroepen en/of opleidingen en/of andere maatschappelijke functies. De VKS zal in verschillende toepassingen gebruikt worden (onder meer EVC-procedures, uittekenen van opleidingen, vergelijken van kwalificatiebewijzen).

Ook informeel en niet-formeel leren spelen een rol

Naast het formeel leren wordt ook het informeel en het niet-formeel leren in de structuur opgenomen. Mensen moeten immers ook de competenties die ze binnen deze contexten verworven hebben, kunnen valoriseren op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in andere maatschappelijke organisaties.

Als belangrijke actoren in het levenslang en levensbreed leren belangt de kwalificatiestructuur dan ook de amateurkunsten en het sociaal-cultureel volwassenenwerk aan.

Met dit gezamenlijk initiatief willen SoCiuS, de FOV, Het Forum voor Amateurkunsten en het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media de betrokken werkvelden “op maat” informeren en de kans bieden samen na te denken over deze uitdaging.

Concreet

Hou alvast maandagvoormiddag 14 december vrij. Programma, praktische informatie en mogelijkheid tot inschrijven worden begin november bekend gemaakt.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA