Beginpagina > Hoog tijd voor mediageletterdheid


Hoog tijd voor mediageletterdheid

donderdag 24 september 2009

De Sectorraad Media van de SARC publiceerde recent een advies over mediageletterdheid. De Raad vraagt meer coördinatie tussen de verschillende beleidsdomeinen die met mediageletterdheid bezig zijn, zo ook het sociaal-cultureel werk. Daarnaast pleit de Raad voor een sterk stimulerend beleid, met oog voor veilige mediaomgevingen.

Belang

Mediageletterdheid is het vermogen om:

  • toegang te hebben tot de media
  • de verschillende aspecten van media(-inhoud) met een kritisch oog te kunnen evalueren
  • in uiteenlopende contexten communicatie tot stand te kunnen brengen

De Sectorraad Media benadrukt, in navolging van de Europese Commissie, het belang van mediageletterde burgers voor een goedwerkende democratie. Een ruim, toegankelijk, veelzijdig en kwaliteitsvol media-aanbod is een essentiële voorwaarde.

Advies van de Raad

De Raad pleit in zijn advies voor drie dingen:

  1. het positief stimuleren van mediageletterdheid: de overheid kan de interesse van gebruikers aanwakkeren en hen inzicht geven in hoe media en reclame werken. Media-educatie is daarom belangrijk, en daar is een rol weggelegd voor onder andere het sociaal-cultureel werk.
  2. het coördineren van initiatieven in één globale visie: de Raad noemt sectoren als onderwijs, sociaal-cultureel werk, kunsten, jeugd, welzijn, vorming,… als belangrijke bondgenoten. Deze sectoren moeten betrokken worden bij een gecoördineerd beleid voor mediageletterdheid. Die coördinatie kan uitmonden in een ‘Kenniscentrum Mediawijsheid’.
  3. het creëren van veilige mediaomgevingen: de overheid moet voorzien in een voorlichtingssysteem voor gebruikers die weinig kritisch staan tegenover de inhoud van mediaproducties. Voorbeelden van een dergelijk systeem zijn de Nederlandse Kijkwijzer of de recent ingevoerde ‘waarschuwing’ voor product placement op TV.
Je kan het volledige advies nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA