Beginpagina > Internationaal seminarie ter gelegenheid van de lancering van de Vlaamse (...)


Internationaal seminarie ter gelegenheid van de lancering van de Vlaamse kwalificatiestructuur

maandag 7 december 2009

Het departement Onderwijs organiseerde op 30 november een internationale studiedag over de Vlaamse Kwalificatiestructuur. Ook de mogelijkheden die dit raamwerk biedt voor het informeel en het niet-formeel leren in het sociaal-cultureel volwassenenwerk kwamen aan bod.

Kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur is ingebed in een ruimer Europees raamwerk voor levenslang leren (European Qualifications Framework). Dit raamwerk reikt een gemeenschappelijke terminologie aan om kwalificaties te beschrijven en aan elke kwalificatie een niveau toe te kennen. Hierdoor wordt het mogelijk om kwalificaties uit verschillende onderwijs- en opleidingssystemen in de Europese Unie met elkaar te vergelijken.

An Vrancken over de kwalificatiestructuur en de rol van onze sector

Het departement Onderwijs organiseerde op 30 november een internationaal seminarie over de kwalificatiestructuren. In de voormiddag kwamen het internationaal en het Europees perspectief aan bod. In de namiddag lag de klemtoon op nationale kwalificatiestructuren. De ontwikkeling en de doelen van de Vlaamse kwalificatiestructuur werden uitgebreid toegelicht.

Aan het korte debat tussen vertegenwoordigers van verschillende sectoren (onderwijs, werk, sport en cultuur) nam ook An Vrancken, Administrateur-Generaal van het Agentschap voor Sociaal-Cultureel Werk, deel. Volgens An Vrancken kan de sector van het sociaal-cultureel werk niet aan de kant blijven staan in de uitbouw van de kwalificatiestructuur. Maar, beaamt ze, de sector moet wel haar eigen accenten kunnen leggen. Hierbij komt de vraag naar de finaliteit van de sector naar boven. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk is immers per definitie gericht op het informele en niet-formele leren. Er is binnen de sector, nog volgens An Vrancken, dan ook een zekere terughoudendheid tegenover het formaliseren van dit leren. Volgens haar is dit voor een deel van de sector een brug te ver. Binnen de sector wordt volgens haar ook verschillend omgegaan met leren. Dit gaat van zeer informeel - soms incidenteel - leren tot een sterke focus op vorming. Men is het er in de sector nog niet over eens of een invulling van het kwalificatieverhaal voor de sociaal-culturele sector een verrijking kan zijn, aldus An Vrancken. Naast positieve effecten voor de sociaal-culturele sector (onder meer een grotere zichtbaarheid en het belang van onder meer vrijwilligerswerk) beklemtoonde zij dat in deze uitdaging ook kansen liggen voor mensen om beter gebruik te maken van hun competenties.

Info- en reflectiemoment op maat van de sector

Op maandagvoormiddag 14 december organiseren SoCiuS, de FOV, het Forum voor Amateurkunsten, het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en het Agentschap voor Sociaal-Cultureel Werk samen een informatie- & reflectiemoment. De centrale vraag hierbij is welke uitdaging de Vlaamse kwalificatiestructuur in relatie tot levensbreed leren biedt aan het sociaal-cultureel werk.

De verslagen van de bijdragen van de sprekers op het internationale seminarie kan je hier downloaden.
Inschrijven voor het informatie- en reflectiemoment kan via de website van SoCiuS.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA