Beginpagina > Commissie Cultuur keurt begrotingen goed


Commissie Cultuur keurt begrotingen goed

maandag 7 december 2009

In de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement werden op 26 november de ontwerpbegroting 2010 en de aangepaste begroting 2009 goedgekeurd. Een ruim deel van de voorbereidende debatten was gewijd aan de indexproblematiek binnen de sociaal-culturele volwassenensector.

Meningsverschil over de index

In de loop van het najaar 2009 bleek dat de indexering van de subsidies van de sociaal-culturele volwassenenorganisaties voor het jaar 2008 niet conform de afspraken was met Bert Anciaux, de vorige minister van Cultuur. Met minister Anciaux was de afspraak gemaakt om de index toe te passen zoals in artikel 47 van het decreet was vastgelegd: “de in dit decreet bedoelde subsidie-enveloppen worden vanaf 1 januari 2003 gekoppeld aan het prijsindexcijfer dat berekend en benoemd wordt voor de toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen. De subsidie-enveloppen die ten gevolge van de toepassing van artikel 46, vijfde lid, aangepast zijn, worden vanaf 1 januari 2008 gekoppeld aan het prijsindexcijfer.” De interpretatie die de FOV tot dusver aan dit artikel gaf, is geweest: we becijferen de jaarlijkse stijging van de levensduurte (op basis van het gezondheidsindexcijfer dat door het Federale Planbureau wordt gepubliceerd) door het gezondheidsindexcijfer van de laatste maand van werkjaar x te relateren aan het gezondheidsindexcijfer van december 2003.

Spilindex levert de subsidiesleutel

De zienswijze van het Kabinet van minister Schauvliege is anders. De Kabinetsinvulling van de toepassing van de gezondheidsindex refereert aan het overschrijden van de spilindex. De afgevlakte index (= de gemiddelde waarde van de gezondheidsindex in de 4 voorbije maanden) is de basis voor de indexering van pensioenen, sociale uitkeringen en sommige lonen en wedden. De indexaanpassing van overheidswedden, wedden in de sociaal-culturele sector en sociale uitkeringen gebeurt wanneer de afgevlakte index een bepaalde waarde overschrijdt, de zogenaamde spilindex. De verhoging van de wedden bedraagt 2 percent. In de indexberekening van de overheid wordt in de loop van een jaar de overschrijding van de spilindex als enige basis gebruikt voor de bepaling van het indexpercentage en wel ten belope van het aantal maanden dat die verhoging in de loop van een jaar van toepassing is. 2008 was hiervoor een bijzonder jaar. De spilindex werd driemaal overschreden. Telkens voor het aantal maanden dat die stijging een loonaanpassing teweeg bracht wordt het indexcijfer mee in rekening genomen. De 2 percentverhoging (in 2008 dus driemaal) wordt pas in het volgende jaar volledig doorgerekend.

Veel vragen in het parlement

Bij de eerste bespreking van de begrotingscontrole 3 2009 en van de begroting 2010 op 19 november 2009 in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement wordt minister Schauvliege bevraagd door parlementsleden van de onderscheiden fracties. Er komen tussenkomsten van Paul Delva (CD&V), Philippe De Coene en Yamilla Idrissi (sp.a) en Bart Caron (Groen!). De minister bevestigt haar benadering (toepassing van de spilindexformule) en kondigt aan met de FOV een gesprek te hebben op 23 november. Zij hoopt tijdens dat gesprek tot een oplossing te kunnen komen. Het dossier wordt nog enigszins verzwaard doordat in het ingediende programmadecreet 2009 (een decreet dat de cijfers van de aangepaste begroting 2009 begeleidt) een artikel is opgenomen waarin wordt bepaald dat vanaf 2009 de subsidies worden uitgekeerd binnen de grenzen van de begrotingskredieten. Bovendien was reeds eerder duidelijk geworden dat de begrotingen 2009 en 2010 gepaard gaan met een besparingsronde. Over de besparingen zijn binnen de Vlaamse regering afspraken gemaakt. Iedere vakminister heeft de besparingen moeten doorrekenen in haar of zijn begrotingsopmaak. Minister Schauvliege had haar besparingen eerder toegelicht aan vertegenwoordigers van steunpunten en belangenbehartigers uit de culturele sector. Tijdens de Algemene Vergadering van de FOV op 30 oktober werd gewag gemaakt van een besparing van 5 percent in 2010.

Discussie wordt in het parlement beslecht

Op 26 november brengt minister van Cultuur Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement een uitgebreid relaas over het gesprek met de FOV en bevestigt ze haar zienswijze. Ze vermeldt een ingewonnen advies van de Inspectie van Financiën dat stelt dat de interpretatie van het Agentschap correct is (toepassing spilindexformule). Ze zegt naar die interpretatie te zullen handelen. De gezondheidsindex (toepassing spilindexformule) wordt dus toegepast voor 2008 en volgende jaren. Voor 2008 betekent dit de toekenning van bijkomend 768.000 euro. De minister zegt dat er een decretaal initiatief komt om artikel 47 aan te passen. De minister stelt daarnaast dat bij de berekening voor 2009 met dezelfde indexformule werd gewerkt. Zij deelt aan de parlementsleden mee dat ze de cijfers aan de FOV heeft overhandigd en alzo inzage heeft gegeven in de besparingen voor 2009 en 2010. Zij raamt de besparing in 2009 op 1,1 percent en voor 2010 op ongeveer 3 percent. In het daaropvolgende debat wordt door de parlementsleden Caron (Groen!) en Delva (CD&V) verder geborduurd op het thema. De minister bevestigt in haar repliek haar zienswijze. Een amendement van Bart Caron om de clausule over de beperking tot de begrotingskredieten te vervangen door een lineaire besparing van 2 percent (met uitzondering voor het werk met kansengroepen) wordt naderhand door alle overige parlementsleden weggestemd. De begrotingen 2009 en 2010 en de ermee samenhangende programmadecreten worden vervolgens meerderheid tegen oppositie (en onthouding van Open Vld) in de Commissie goedgekeurd. In de week vóór het Kerstreces worden de begrotingen in het plenum behandeld.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA