Beginpagina > Zeven ateliers timmeren aan cultuurbeleid


Zeven ateliers timmeren aan cultuurbeleid

woensdag 17 februari 2010

Nadat Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege op 25 januari het Cultuurforum lanceerde, zijn nu zeven ateliers van start gegaan. Deze ateliers, met telkens een twintigtal deelnemers, moeten tegen eind april een nota produceren, waarin ze vooruitblikken: wat moet deze legislatuur nog gebeuren, en naar welk perspectief in 2020 moeten we werken? In juni volgt dan het Toekomstcongres 2020, waar een strik rond deze werkzaamheden wordt gelegd.

Cultureel luik van Vlaanderen in Actie

Met het Cultuurforum wil de minister een denkproces over het cultuurbeleid voor de volgende jaren op gang trekken. Meteen zou er in juni ook een hoofdstuk klaar zijn voor Vlaanderen in Actie (VIA), het project waarmee de Vlaamse regering Vlaanderen tegen 2020 “naar de top vijf van Europese regio’s wil leiden”.

Zeven ateliers werken telkens één van de zeven doelstellingen van de beleidsnota-cultuur uit. Elk atelier heeft een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris uit de administratie en wordt bijgewoond door een medewerker van de minister. De zeven ateliers zijn:

  1. Duurzaam beleid (voorzitter Bart Doucet, cultuurbeleidscoördinator Stad Gent)
  2. Participatie en diversiteit (voorzitter: Saïda Sakali, beleidmedewerker Koning Boudewijnstichting)
  3. E-cultuur en digitalisering (voorzitter: David Stevens, KULeuven)
  4. Competentieverwerving en –waardering stimuleren (voorzitter: Jan De Braeckeleer, Wisper)
  5. Cultuurmanagement en culturele economie (voorzitter: Annick Schramme, Cultuurmanagement UIA )
  6. Internationaal cultuurbeleid (voorzitter: Paul Dujardin, directeur-generaal Bozar)
  7. Eco-cultuur (voorzitter: Frie De Greef, Sociale Hogeschool Heverlee)

Startnota’s op website

Van de deelnemers aan de ateliers wordt een zekere discretie verwacht. Zij zijn telkens uitgenodigd op basis van hun individuele competenties en achtergronden en niet als vertegenwoordiger van een sector of een groep organisaties. Dit betekent meteen ook dat het niet de bedoeling lijkt dat er vanuit de ateliers voortdurend wordt teruggekoppeld. Wel werd de afspraak gemaakt dat elk atelier een startnota zou maken, die via de centrale website www.cultuurforum.be vanaf begin maart zou worden gelanceerd. Op deze manier kan iedereen zijn ei in de schoot van de werkzaamheden leggen. Vanaf dan zal ook de samenstelling van elk atelier wereldkundig worden gemaakt.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA