Beginpagina > Begroting: meer doen met minder


Begroting: meer doen met minder

donderdag 30 september 2010

De immer voortschrijdende lineaire besparingen hakken in het vlees van vele organisaties. De vertegenwoordigers van het middenveld laken bij de Vlaamse Regering het systematisch en structureel afbouwen van het sociaal kapitaal, zonder ook maar enig perspectief te duiden.

Topoverleg: geen perspectief

De Verenigde Verenigingen kaartte op dinsdag 28 september de besparingen aan bij de top van de Vlaamse regering: minister-president Kris Peeters (CD&V) en de twee vice-minister-presidenten Ingrid Lieten (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA). De immer voortschrijdende lineaire besparingen hakken op dit moment immers al in het vlees van vele organisaties. Bovendien wordt er geen enkel perspectief geboden. Volgens de Vlaamse regering is er echter geen ontkomen aan: ook de organisaties uit het middenveld zullen mee de lasten van de besparingen moeten blijven dragen. Hierop kon geen duimbreed worden toegegeven.

Lineair besparen voor jaren

Eerder al antwoordde de minister-president in een brief dat er ook voor 2011 een collectieve afspraak was binnen de regering dat de gereglementeerde subsidies nog eens met 2 procent zouden zakken en de facultatieve subsidies met 5 procent. We konden nu ook zwart op wit zien dat de besparingen van 2010 en 2011 recurrent zouden worden doorgetrokken naar 2012 en de volgende jaren. Met deze boodschap in de achterzak trok de Verenigde Verenigingen naar het overlegforum met de Vlaamse Regering. De minister-president gaf toelichting bij de opties voor de begroting-2011 en daagde de Verenigde Verenigingen uit om zelf ook prioriteiten te leggen:meer doen met minder. De vertegenwoordigers van het middenveld laakten het systematisch en structureel afbouwen van het sociaal kapitaal, zonder ook maar enige beleidsmatige visie voor de rest van de legislatuur te duiden.

Specifiek voor het domein Cultuur spreekt minister Schauvliege in een aantal kranten over een bijkomende besparing voor 2011, die van eenzelfde orde zal zijn als die van 2010. Woordvoerder Patrick Verstuyft in De Morgen: “Cultuur zal niet zwaarder worden getroffen dan andere sectoren”. In een scherp persbericht betwist Bart Caron (Groen!) deze stelling en haalt hij uit naar de “vriendjespolitiek”, in het kader van de plotse toekenning van bijkomende middelen voor deSingel en het Brugs Concertgebouw.

Broodnodige verschuivingen

De grote lijnen voor de begroting van 2011 liggen vast. De volgende weken werken de vakministers de details uit. Voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk zullen dat nog spannende tijden zijn: er is de nakende beslissing over de subsidies voor de sociaal-culturele bewegingen, er zijn de nieuwe erkenningen bij de verenigingen en er is het voorspelde tekort op de ex-DAC-middelen. Alleen al om deze elementen gewoon uit te voeren, zal de minister binnen haar afgeslankte middelen moeten schuiven.

De start van de vorige beleidsperiode was er al één in mineur voor onze sector: 2005 was immers ook een besparingsjaar. Ook voor de start van de volgende beleidsperiode, op 1 januari 2011, gaf de minister al aan dat er nu geen ruimte is voor het ingaan op de decretale hefbomen rond levensduurte en beleidsprioriteiten. De FOV rekent erop dat in 2011 minstens de decretale verplichtingen kunnen worden nagekomen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA