Beginpagina > Sociaal-cultureel werk uitgebreid aan bod in debat septemberverklaring


Sociaal-cultureel werk uitgebreid aan bod in debat septemberverklaring

donderdag 30 september 2010

Tijdens het parlementair debat over de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering werden op 29 september belangrijke pijnpunten voor het sociaal-cultureel werk blootgelegd. De opleidingscheques en de besparingen kwamen uitgebreid aan bod in discussies tussen de meerderheid en de oppositie.

Het komt zeer hard aan

Op een opmerking van Dirk Van Mechelen (Open Vld) dat er meer bespaard zou moeten worden, antwoordde Minister-president Kris Peeters (CD&V): “Ik heb gisteren nog een aantal middenveldorganisaties bij mij gekregen, ik kan u verzekeren dat dat daar zeer hard aankomt. Als u zegt dat deze regering niet bespaart, dan nodig ik u uit om eens met die mensen te spreken (…)”. En, even later, Filip Watteeuw (Groen!): “ De verenigingen die ons sociaal-cultureel leven vormgeven hebben het momenteel verschrikkelijk moeilijk. Ze voelen de doorgevoerde besparingen elke dag. Ze kunnen slechts moeizaam overleven. Wie om nog meer besparingen vraagt, zegt eigenlijk dat de civiele maatschappij nog verder mag worden afgebouwd”.

Grote noden

Er ontspon zich ook een discussie tussen Minister Schauvliege en Bart Caron (Groen!) over de mate van besparingen in de cultuursector. Caron stelde vast dat de beleidskredieten voor het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media dalen met 4,67 procent. Schauvliege bleef beklemtonen dat Cultuur niet meer heeft bespaard dan andere sectoren: 2,3 procent. Voor Bart Caron zijn alleszins de noden nog groot. Hij verwees expliciet naar de rondes van verenigingen en bewegingen in het kader van het decreet op het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Tot twee maal toe stelde de cultuurminister dat er al 5,6 miljoen euro is geïnjecteerd in verenigingen en middenveld in Vlaanderen. Zij ging niet verder in op de details hierover.

Geen goed bestuur

Met betrekking tot de beslissing van minister Philippe Muyters om de opleidingscheques voor werknemers arbeidsmarktgerichter in te zetten (zie vorige berichtgeving), gaf hij aan dat dit al in eerdere nota’s was aangekondigd. De minister had gehoopt op een consensusvoorstel van de sociale partners. Omdat zij het niet eens geraakten, heeft hij zelf aan de Vlaamse Regering voorgesteld de knoop door te hakken. Voor Filip Watteeuw was het probleem vooral dat de beslissing zeer laat is genomen: “Dat was geen goed bestuur”.

Het is de volgende weken verder uitkijken naar de beleidsbrief en begroting van minister Schauvliege en de bespreking hiervan in het parlement.

Bovenstaande citaten komen uit het voorlopig verslag in de Handelingen bij de Plenaire Vergadering van 29 september 2010.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA