Beginpagina > De Verenigde Verenigingen op hoorzitting Interne Staatshervorming


De Verenigde Verenigingen op hoorzitting Interne Staatshervorming

maandag 25 oktober 2010

Op 20 oktober werd de Verenigde Verenigingen uitgenodigd voor een hoorzitting over de interne staatshervorming in de Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Ook de SERV en Vlabest kregen de kans hun visie op de interne staatshervorming te verduidelijken.

De Verenigde Verenigingen

De Verenigde Verenigingen is een samenwerkingsverband van middenveldorganisaties waar ook de FOV lid van is. De Verenigde Verenigingen reageerde met een overkoepelend standpunt over het groenboek Interne Staatshervorming van minister Bourgeois. Met dat groenboek wil de minister lokale, regionale en provinciale overheden herschikken.

De Verenigde Verenigingen is ongerust over de gevolgen van de interne staatshervorming voor verenigingen (in de breedste zin van het woord). De voorgestelde ingrepen kunnen een impact hebben op de financiële situatie van het verenigingsleven maar ook op gebied van participatie en aandacht voor de sectoren in hun geheel.

Veel vragen

Op 20 oktober hield de Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement een hoorzitting over de interne staatshervorming. De Verenigde Verenigingen, SERV (Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen) en Vlabest (Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken) waren sprekers van dienst.

Er was onder de aanwezigen nagenoeg consensus over het feit dat er te weinig overleg is geweest over het groenboek en dat dit er alsnog moet komen. De SERV oogstte veel bijval met suggestie om ’iets’ te produceren tussen dit groenboek en het definitieve witboek in, waarover dan in parlement en middenveld kan gedebatteerd worden. Vooral CD&V was enthousiast. Maar ook de Commissie Binnenlands Bestuur zelf zal ’bekijken’ hoe ze die duidelijke boodschap aan de minister zullen meegeven.

Het betoog van de Verenigde Verenigingen was een verhaal over de impact van veranderingen. Een verhaal dat in het erg bestuurstechnische discours van de commissie nog nauwelijks aan bod is gekomen. Na de uitleg van de Verenigde Verenigingen volgden heel wat vragen vanuit de Commissie.

Een greep:
Willy Seghers (N-VA) had begrip voor de bedenkingen van de Verenigde Verenigingen en snapt dat de aanwezigheid van ad hoc ’doorbraken’ in het groenboek veel vragen en (emotionele) reacties) oproepen die vermeden hadden kunnen worden. Hij steunde ook de vraag naar participatiegaranties en inspraak voor verenigingen via adviesraden.

Els Robeyns (sp.a) vroeg of de onrust en bedenkingen van de Verenigde Verenigingen wel écht uit de verenigingssectoren zelf komen en niet eerder aangewakkerd worden vanuit de provincies? Antwoord: de onrust bij de verenigingen zelf is heel groot; de acties vanuit de provincies staan daar los van.

Bart Caron (Groen!) en Sas Van Rouveroj (Open Vld) vroegen zich af of het kan dat de ondersteuning die de provincies nu geven, door een ander niveau zou gebeuren? Antwoord: ja, zolang er garanties zijn dat die ondersteuning effectief blijft bestaan, spreken we ons (vooralsnog) niet uit over de bestuurslaag waar dit georganiseerd wordt. Het moet wel het door een democratisch legitieme bestuurslaag gebeuren.

De Commissie Bestuurszaken organiseert vanaf volgende week ’gemengde hoorzittingen’ met sectorale actoren, waarop dan de bevoegde parlementscommissie uitgenodigd wordt (vb. volgende week komt jeugd aan bod).

Als het verslag van de hoorzitting beschikbaar is, publiceren we het hier. Het standpunt van de Verenigde Verenigingen kan je nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(86.3 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA