Beginpagina > Vlaamse regering snoeit nu ook in DAC-tewerkstelling


Vlaamse regering snoeit nu ook in DAC-tewerkstelling

maandag 25 oktober 2010

De Vlaamse regering wil met het programmadecreet een afbouw van de DAC-werkgelegenheid forceren. De ingreep duikt plots op in het decreet: de subsidiëring van geregulariseerde DAC-projecten binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt vanaf 1 januari 2011 afgebouwd. De FOV voelt zich bekocht. Dit druist in tegen afspraken met de sector en kan niet anders worden geduid dan als een provocatie aan de hele sector.

Tegen de afspraken

De Vlaamse regering legde onlangs een voorontwerp van programmadecreet voor aan de strategische adviesraden. Een programmadecreet is bedoeld om specifieke regelingen te treffen naar aanleiding van de begrotingsopmaak. Naast de passus over het schrappen van de subsidie-ondergrens en de coördinerende opdracht voor volkshogescholen (zie eerdere berichtgeving) duikt nu plots nog een andere ernstige ingreep op: de subsidiëring van geregulariseerde DAC-projecten binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt vanaf 1 januari 2011 afgebouwd.

De bepaling in het programmadecreet zegt dat, als iemand die tewerkgesteld is binnen een DAC-functie uit dienst gaat, de organisatie deze persoon niet meer kan vervangen. Op die manier wordt een geleidelijke afbouw van de DAC-subsidiëring georganiseerd. Dit is in tegenspraak met wat destijds met de sector en met de sociale partners is afgesproken. De afspraken werden bovendien recent opnieuw onderhandeld met het kabinet.

De Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk keurt de ingreep af. “Het getuigt niet van behoorlijk bestuur om éénzijdig, zonder enige vorm van overleg, in te grijpen in deze overeenkomst.

Ook de FOV begrijpt de programmadecreetsbepaling niet en voelt zich bekocht. Dit kan niet anders worden geduid dan als een provocatie aan de hele sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Achtergrond

Tewerkstellingsprogramma

Het zogenaamde Derde Arbeidscircuit (DAC) is een tewerkstellingsprogramma uit de jaren ’80 voor langdurig werklozen die zo in de social profit aan een baan konden komen. Het programma was al niet meer toegangelijk voor nieuwe initiatieven. De meeste DAC-projecten zijn inmiddels geregulariseerd: die werknemers krijgen een (gesubsidieerd) loon van de werkgever waar dit voordien rechtstreeks van de overheid kwam. In het sociaal-cultureel volwassenenwerk gaat dit om een contingent van 235 werknemers.

Normalisering vanaf 2011

DAC-middelen werden in het verleden niet altijd op basis van objectieve gronden toegewezen. Daarom voorzag de overheid, na de regularisering, in een normalisering: de middelen moesten objectief herverdeeld worden tussen organisaties.

Volgens het decreet dat de normalisatie regelt, wordt die herverdeling bij het begin van elke nieuwe beleidsperiode georganiseerd. Hierover moeten twee jaar vooraf de concrete afspraken worden gemaakt met de sociale partners. Dit is voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk gebeurd eind 2008. De regels voor de herverdeling werden vervolgens door de administratie via een rondschrijven van mei 2009 bekend gemaakt. De herverdeling zou van start gaan op 1 januari 2011, de start van de nieuwe beleidsperiode.

Uitstel normalisering

In april 2010 kondigde minister Schauvliege aan dat de herverdeling zou worden uitgesteld naar 1 januari 2012. Er was nog geen uitvoeringsbesluit en er zouden financiële tekorten zijn. Het kabinet en de administratie zouden de tekorten aanvullen en met de FOV zo snel mogelijk rond de tafel zitten over het uitvoeringsbesluit. Tot vandaag leek het erop dat zij deze engagementen nakwam. Zo werd in juni al een akkoord bereikt over een ontwerp van uitvoeringsbesluit. Dit zou snel op de Vlaamse regering worden geagendeerd.

Geen vervangingen meer

Het ontwerp van uitvoeringsbesluit gaat uit van een vast contingent van DAC-functies van waaruit deze herverdeling zou gebeuren. De herverdeling zou dus op het niveau van de sector een neutrale operatie zijn: alles samen geteld zouden voor en na de herverdeling nog evenveel jobs bestaan. Bovendien zou per beleidsperiode maximaal één derde van de DAC-functies binnen een organisatie in aanmerking kunnen komen voor herverdeling. Door deze temperingsregel kunnen organisaties kunnen dus niet op slag al hun DAC-middelen verliezen.

De realiteit: de Vlaamse regering zet nu met een bepaling in het programmadecreet een stop op vervangingen van bestaande DAC’ers. De regering kiest dus voor een afbouw van DAC-tewerkstelling. Bovendien houdt de maatregel geen rekening met de temperingsregel: in plaats van maximaal een derde kunnen organisaties nu wel onbeperkt middelen verliezen.

De SARC reageert

De Sectorraad voor Sociaal-Cultureel Werk van de SARC, adviseerde hierover als volgt:

De SARC neemt met verbazing kennis van dit artikel . De SARC is van oordeel dat dit artikel een voorafname is op de regeling tot DAC-normalisatie zoals deze tussen de sector en de overheid is overeengekomen en zoals de administratie deze aan de organisatie bij rondschrijven van mei 2009 is meegedeeld.

Het is Minister Schauvliege zelf die de normalisatie met één jaar heeft uitgesteld tot 2012 en dit op basis van een overeenkomst over de modaliteiten van deze normalisering met de betrokken sector. Het getuigt niet van behoorlijk bestuur om éénzijdig, zonder enige vorm van overleg, in te grijpen in deze overeenkomst. Daarenboven grijpt dit artikel inhoudelijk in op de overeenkomst die tussen sector en Overheid werd onderhandeld en waarvoor een akkoord met de sociale partners werd bereikt.

In ondergeschikte orde adviseert de SARC de Vlaamse Regering om onverwijld de noodzakelijke beslissing over de herverdeling van de ex-DAC middelen te nemen en te publiceren. De Sectorraad voor Sociaal-Cultureel Werk adviseert om dit artikel te schrappen”.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA