Beginpagina > Vakbonden en werkgevers keuren amputatie volkshogescholen en afbouw DAC (...)


Vakbonden en werkgevers keuren amputatie volkshogescholen en afbouw DAC af

maandag 25 oktober 2010

De Vlaamse Regering heeft haar achterpoortje gevonden: het programmadecreet bij de begroting is het gedroomde vehikel om zonder degelijk overleg allerlei zware ingrepen door te voeren. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk krijgt zo een afbouw van de DAC-tewerkstelling en een amputatie van de volkshogescholen te verwerken. De vakbonden reageren kwaad. Ook Verso, de werkgeversorganisatie voor de socialprofitsector, keurt de maatregelen af.

Persbericht ABVV, ACV en ACLVB

In het kader van de opmaak van de begroting 2011 keurde de Vlaamse regering het programmadecreet principieel goed. Duizend jobs voor DAC-werknemers gaan verloren, en de Volkshogescholen zien hun subsidies teruggeschroefd. Vlaams minister van Begroting Muyters (N-VA) en de regering vinden enkel een minteken op de rekenmachine bij het opmaken van begrotingen.

Het programmadecreet bevat een voorstel van minister van Werk Muyters om de tewerkstelling in het kader van het Derde Arbeidscircuit (DAC) af te bouwen. Dit is een tewerkstellingsprogramma waarbij (langdurig) werkzoekenden aan het werk worden geholpen in de social profitsector.

Als de regering doorzet en het Vlaams Parlement haar daarin volgt, betekent dit:

  • Voor de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk: geen subsidies meer voor de vervanging van (geregulariseerde) DAC-werknemers.
  • Voor de 800 plaatsen in het DAC die nog niet werden geregulariseerd: afbouw van de jobs. Voor de 1000 zittende werknemers wordt een overgangsregeling aangekondigd die hen rechtszekerheid moet bieden.

Uitgerekend op een ogenblik dat de arbeidsmarkt zich nog echt moet herpakken worden tewerkstellingskansen voor de zwakste werknemers op de arbeidsmarkt met 800 plaatsen afgebouwd. Tel daarbij de structurele onderfinanciering van andere werkervaringsprogramma’s zoals WEP Plus en je weet wie de rekening betaalt: de werknemers met de zwakste kansen op de arbeidsmarkt. Is dat het sterke en slagkrachtige Vlaamse arbeidsmarktbeleid dat beloofd werd en wordt?

De besparingen in de opleidingscheques zijn nog vers van de pers en het sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt een tweede maal dubbel en dik gepakt, nu door minister van Cultuur Schauvliege: geen subsidies voor de vervanging van DAC-werknemers en een drastische vermindering van subsidies voor de Volkshogescholen. De gemeenschappelijke doelstellingen uit het Pact 2020 met betrekking tot het levenslang en levensbreed leren worden hierdoor duidelijk op de lange baan geschoven. Het Pact 2020 dreigt zo inderdaad niet meer dan een beduimeld vodje papier te worden.

Het Vlaams ABVV, ACV en ACLVB nemen het niet dat het weeral de zwakste werknemers zijn die door de besparingen worden getroffen en dat gemeenschappelijk overeengekomen doelstellingen met de voeten worden getreden. Wij eisen dat de regering deze absurde besparingsmaatregelen schrapt en vragen de Vlaamse Parlementsleden dit programmadecreet niet te stemmen.

Bericht van Verso

Verso is zich bewust van de budgettaire contouren waarbinnen de Vlaamse regering moet werken en de eerder aangekondigde en gedane besparingen zijn ons bekend.

Maar we kunnen er niet mee instemmen dat – zonder degelijk overleg – allerlei extra en soms zware ingrepen worden doorgevoerd. Alle betrokken organisaties en actoren hebben recht op tijdige en duidelijke informatie over de financiering in de komende jaren van de beleidsperiode. Dit moet hen in staat stellen om de nodige maatregelen te nemen die toelaten om hun maatschappelijke opdracht te realiseren en de tewerkstelling te vrijwaren. Verso vraagt dan ook om volgende maatregelen uit het programmadecreet te herzien in overleg met de betrokken sectoren.

[...]

M.b.t. Artikel 95: We zijn van oordeel dat dit artikel een voorafname is op de regeling tot DAC normalisatie zoals deze tussen de sector en de overheid is overeengekomen en zoals de administratie deze aan de organisatie bij rondschrijven van mei 2009 is meegedeeld. Het is de bevoegde minister zelf die deze normalisatie met één jaar heeft uitgesteld tot 2012 en dit op basis van een overeenkomst over de modaliteiten van deze normalisering met de betrokken sector. Het getuigt niet van behoorlijk bestuur om éénzijdig, zonder enige vorm van overleg, in te grijpen in deze overeenkomst. Daarenboven grijpt dit artikel inhoudelijk in op de overeenkomst die tussen sector en Overheid werd onderhandeld en waarvoor een akkoord met de sociale partners werd bereikt.

M.b.t. Artikel 96: Hier gaat het programmadecreet nog een stap verder en wordt – opnieuw eenzijdig en zonder enige vorm van overleg - het nog resterende DAC-programma op termijn volledig afgebouwd, waardoor vele tewerkstellingsplaatsen in diverse, maatschappelijk relevante activiteiten verloren gaan. Bovendien is het ten zeerste onduidelijk welk soort overgangsmaatregelen men voor ogen heeft voor de zittende werknemers in de betrokken organisaties.

M.b.t. Artikel 97: Deze beslissing van de minister over de budgetten voor de volkshogescholen strookt ons inziens niet met de uitgangspunten van behoorlijk bestuur:

De beslissing om ruim 20 procent van de subsidies te schrappen, net zoals de subsidie-ondergrens via deze programmadecreetsmaatregel raken aan de kern van de werking van volkshogescholen. Door deze beslissin zomaar via het programmadecreet te nemen, wordt elk overleg met de sector te niet gedaan.

De beslissing werd pas begin oktober bekend gemaakt aan de sector en gaat in op 1 januari 2011. Op die manier is het voor de betrokken organisaties haast onmogelijk om op een ordentelijke manier interne maatregelen te kunnen treffen.

In het kader van de begroting-2010 die in het Vlaams parlement werd neergelegd, formuleerde de bevoegde minister de eerste operationele doelstelling van het programma HD-Sociaal-cultureel werk voor volwassenen, als volgt: "De basisuitgangspunten van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk zullen zoveel mogelijk gehandhaafd blijven voor de volgende beleidsperiode. Als uit de resultaten en de evaluatie van de visitaties bij verenigingen, bewegingen, landelijke vormingsinstellingen en volkshogescholen, blijkt dat een bijsturing van het decreet aangewezen is, gebeurt dit in overleg met de sector". Door deze maatregel worden de basisuitgangspunten niet gehandhaafd en wordt de betrokken sector gepasseerd. Bovendien waren de visitaties en eindevaluaties positief, wat in schril contrast staat met deze negatieve maatregel.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA