Beginpagina > Sociaal-culturele bewegingen: stilstaan is achteruitgaan


Sociaal-culturele bewegingen: stilstaan is achteruitgaan

vrijdag 29 oktober 2010

De Vlaamse Regering is blind voor een tekort van 1 miljoen op de budgetten van sociaal-culturele bewegingen. Zonder dit miljoen komen de bewegingen tot stilstand en maakt de regering in één klap de samenleving monddood. Op 29 oktober voerden de bewegingen actie voor het kabinet van minister Schauvliege.

Bewegingen werken en voeren actie rond maatschappelijke thema’s als bio-ethiek, vrede, verdraagzaamheid, duurzaam omgaan met geld, armoede, ecologie. Met hun bewogenheid, strijdkracht en enthousiasme schoppen ze de samenleving een geweten. De bewegingen zijn de zuurstof van onze democratie.

En net voor die organisaties weigert de Vlaamse Regering haar verantwoordelijkheid te nemen. Voor een normale subsidiëring van de bewegingen moet de regering een gat van 1 miljoen euro dichten. Dat is 0,004 % van de Vlaamse begroting. Maar het gebeurt niet.

De bewegingen stevenen zo, na de volkshogescholen, af op een financieel fiasco: 1 miljoen euro is maar liefst een kwárt van de subsidies van de bewegingen. Bovenop de reeds lopende besparingen van 5%. Zo’n klap verteren de organisaties niet. Er staan 60 banen op de tocht, voor sommige organisaties dreigt zelfs het failliet.

De bewegingen voerden vandaag actie voor het kabinet van Minister van Cultuur Schauvliege. De minister, die momenteel in Japan is, werd vervangen door een stand-in, die alle bewegingen symbolisch tot stilstand deed komen. De actievoerders hadden een kort overleg met de adjunct-kabinetschef van de minister, maar dat leverde niets op. Het kabinet is naar verluidt gebonden aan afspraken binnen de regering.

De blinde besparingsoperaties richten nu en in de toekomst in onze maatschappij schade aan. De bewegingen vallen stil, onze democratie verliest zuurstof, onze samenleving wordt monddood.

Nicole Van Bael (Vredesactie) lichtte als studiogast in ’De Ochtend’ op Radio 1 de eisen van de sector toe. Klik hier om het fragment te herbeluisteren. Je vindt ook een artikel op De Wereld Morgen.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA