Beginpagina > De billijke vergoeding: pertinente vragen


De billijke vergoeding: pertinente vragen

donderdag 4 november 2010

Chokri Mahassine (sp.a) stelde in de Commissie Cultuur van 20 oktober enkele pertinente vragen aan minister Joke Schauvliege over een dreigende tariefverhoging van de billijke vergoeding, de stopzetting van de derdebetalersregeling en de invoering van een eengemaakte factuur en aangifte voor SABAM en de billijke vergoeding.

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het publiek gebruik van het muziekrepertoire van uitvoerende artiesten en muziekproducenten.

Thema’s op de tafel

  • Stopzetting derdebetalersregeling: de Vlaamse overheid nam, onder bepaalde voorwaarden, van september 2008 tot eind 2009 de kosten van de billijke vergoeding op zich. Deze Vlaamse tussenkomst werd de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’ genoemd (zie ook vorige berichtgeving). Deze regeling werd begin 2010 stopgezet.
  • Tariefverhoging: daarnaast kondigden de beheersvennootschappen die instaan voor de inning van de vergoeding, forse eisen voor tariefverhogingen vanaf 2011 aan. Het werkveld voelt een toenemende druk op de tarieven en ziet mogelijke stijgingen met een bang hart tegemoet.
  • Eengemaakte aangifte?: het werkveld is al lang vragende partij voor een eengemaakte aangifte en factuur voor auteursrechten en de billijke vergoeding. De vraag werd naar aanleiding van de federale verkiezingen opnieuw opgenomen in een lijst met voorstellen voor administratieve vereenvoudiging voor verenigingen (zie vorige berichtgeving).

In het Parlement

Chokri Mahassine (sp.a) stelde minister van Cultuur, Joke Schauvliege, 20 oktober in de Commissie Cultuur een vraag over deze kwesties.

  • De derdebetalersregeling: deze regeling was, aldus de minister, om verschillende redenen maar een matig succes. De huidige budgettaire ruimte laat bovendien een tussenkomst in de facturen van de billijke vergoeding voor verenigingen niet toe.
  • Eengemaakte aangifte: de minister antwoordt dat ze de eerste is die pleit voor een administratieve vereenvoudiging van het verenigingsleven. Zij kaatst de bal door naar de federale overheid. “Maar als men federaal niet mee wil en als men daar nog geen stappen vooruit heeft gezet, dan zit ik hier. Ik hoop dat dit pleidooi even hard gehouden wordt in het federale parlement, want we stoten op juridische bezwaren die daar moeten worden aangepakt. We hebben alles bekeken wat we vanuit Vlaanderen kunnen doen.”
  • Tariefonderhandelingen: op de bijkomende vraag van Paul Delva (CD&V) over het verloop en de evolutie van de tariefonderhandelingen voor de billijke vergoeding, moet de minister het antwoord schuldig blijven. Ze gaat zich hierover verder informeren. Het ISOC, van waaruit de onderhandelingen voor het werkveld worden voorbereid, is alvast bereid hierover bijkomende informatie te geven.
Het (voorlopige) verslag van de commissie kan je nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA