Beginpagina > Migrantenfederaties: decreetwijziging goedgekeurd in commissie


Migrantenfederaties: decreetwijziging goedgekeurd in commissie

vrijdag 17 december 2010

De decreetwijziging voor de migrantenfederaties werd op donderdag 25 november goedgekeurd in de Commissie Cultuur. Deze decreetwijziging was noodzakelijk om de (gewijzigde) subsidieregeling van de negen erkende federaties vast te leggen én een overgangsperiode te voorzien voor de vier “achterblijvers”.

9 van de 13 migrantenfederaties die een erkenningsdossier indienden, haalden een erkenning als vereniging binnen. De verankering in de regelgeving als sociaal-culturele vereniging is voor deze 9 federaties vanaf 2011 dus een feit.

Vier organisaties die de erkenning niet haalden, krijgen een verlenging van de overgangsmaatregel, maar niet zonder sancties. Enerzijds is er een financiële sanctie van 20% op hun werkingsmiddelen (tot het jaar waarin zij een erkenning behalen). Anderzijds kunnen zij ten vroegste vanaf 2013 erkend worden.

Paul Delva (CD&V) gaf als hoofdindiener van het voorstel tot decreetwijziging toelichting. Hij stipte aan dat het decreet op het sociaal-cultureel volwassenenwerk expliciet ruimte wenst te bieden voor culturele eigenheid en identiteit en culturele diversiteit. Het decreet wil de federaties van migranten op gelijke wijze behandelen als de landelijke Vlaamse verenigingen, ook wat betreft de decreetvoorwaarden van het aantal afdelingen of groepen en de landelijke spreiding ervan. Hierdoor wordt het draagvlak verstevigd en het landelijke karakter van de werking gewaarborgd, aldus Delva.

De decreetwijziging wil voor de organisaties die geen erkenning haalden, een bijkomende overgangsmaatregel voorzien om hen in staat te stellen vooralsnog te voldoen aan de decreetvoorwaarden. “Omwille van het volume en de maatschappelijke betekenis van hun werking” wordt een bijkomende beleidsperiode voorzien om hen in staat te stellen vooralsnog te voldoen aan de decreetvoorwaarden. Deze stelling werd beaamd door N-VA en, sp.a en Groen!, die samen met CD&V-parlementairen de decreetwijziging goedkeurden.

Lieven de Handschutter (N-VA) verruimde net als Bart Caron (Groen!) het debat: “[…] gezien de specificiteit van de doelgroep van de federaties kan een uitzondering worden gerechtvaardigd. Het is ook een kans voor het beleid om die doelgroepen makkelijker te bereiken. De federaties hebben een eigen werking maar zij zetten ook aan tot participatie aan het maatschappelijk weefsel.” Bart Caron ging nog een stapje verder en herinnerde eraan dat enkel het beleidsdomein Cultuur haar verantwoordelijkheid neemt; de werking van deze federaties gaat ook over andere beleidsdomeinen, zoals bijvoorbeeld gelijke kansen en wonen. Bart Caron pleitte er ook voor dat de nog niet erkende organisaties zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag tot erkenning zouden kunnen indienen. Het amendement dat hij hiertoe indiende werd niet gesteund.

De decreetwijziging is ook nodig, aldus de indieners in de toelichting bij het voorstel, om “de vaststelling van de subsidie-enveloppen van de erkende verenigingen van migranten in overeenstemming brengen met de realiteit van hun werking”. Achter deze eerder wat cryptische zin schuilt een harde realiteit. Na een moeilijke en controversiële inspectieronde en daaropvolgende gesprekken met de administratie en het kabinet, starten een aantal van de negen erkende organisaties de nieuwe beleidsperiode met een pak minder middelen dan voorheen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA