Beginpagina > VIA 4 : vakbonden en werkgevers trekken samen aan alarmbel


VIA 4 : vakbonden en werkgevers trekken samen aan alarmbel

woensdag 9 februari 2011

Op woensdag 2 februari maakten vakbonden en werkgevers aan de top van de Vlaamse regering duidelijk dat zij het nu niet zien zitten om verder te onderhandelen over een nieuw vijfjarig akkoord voor de non-profit/social profit-sector. Althans niet op basis van het kader dat door de Vlaamse regering is aangeboden. Daarmee zijn de VIA-onderhandelingen opnieuw bij af. Het is nu wachten op een nieuw signaal van de regering.

Op 19 november voerden de vakbonden samen met de FOV actie tegen de besparingen bij het sociaal-cultureel volwassenenwerk en voor een opstart van de VIA 4 –onderhandelingen. Als gevolg daarvan werden de gesprekken voor een nieuw intersectoraal akkoord voor de non-profit/social-profit in gang gestoken. Enkele vergaderingen later lieten werkgevers en werknemers aan de Vlaamse regering weten dat het onderhandelingskader hoogst onvoldoende was: het voorstel van de regering voorziet immers amper ruimte om maatregelen te nemen die voor het geheel van de socialprofitsectoren (waaronder het sociaal-cultureel werk) noodzakelijk zijn.

40 euro bruto

De Vlaamse regering gaf al eerder aan dat er hiervoor in de eerste twee jaar van de legislatuur (2011-2012) alvast geen geld beschikbaar is. Voor de laatste drie jaar (2013-2015) stelt ze een enveloppe voor van 29 miljoen euro. Dit komt neer op 40 euro bruto per werknemer of 0,3 procent, gespreid over vijf jaar, aldus Mark Selleslach, contactpersoon van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Ook Bruno Aerts, directeur van de werkgeversfederatie voor social profit, Verso, wijst het kader af. Hij stelt vast dat organisaties in onze sectoren steeds meer opdrachten hebben, maar hiervoor onvoldoende subsidies krijgen.

Probleem sociaal-cultureel werk

Specifiek voor sectoren zoals cultuur, jeugdwerk en sport is er een dubbel probleem. Naast de 29 miljoen zijn er immers ook engagementen van de regering in het kader van het zogenaamde uitbreidingsbeleid. Als de werknemers meer willen, moet er worden geschoven binnen deze budgetten, zo zou de Vlaamse regering laten opmerken. Maar dit uitbreidingsbeleid wordt sector per sector ingevuld op basis van wat afgesproken is bij de vorming van de regering. En voor –onder meer- het sociaal-cultureel werk is er niets afgesproken, dus geen inpassing in het uitbreidingsbeleid, en bijgevolg ook geen mogelijkheid om te schuiven. “Dit betekent dat die werknemers de komende vijf jaar niks mogen verwachten”, aldus Selleslach.

De sociale partners rekenen erop dat zowel het onderhandelingskader als het budgettair perspectief worden aangepast om een evenwichtig akkoord mogelijk te maken.

Het persbericht van de sociale partners vind je in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA