Beginpagina > Managers van Diversiteit worden inburgeringscoaches


Managers van Diversiteit worden inburgeringscoaches

woensdag 13 april 2011

Via de oproep ‘Gezocht: Managers van Diversiteit’ doet Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois dit jaar een beroep op vrijwilligers om het inburgeringsbeleid mee te coachen. Bedoeling is dat een nieuwkomer of inburgeraar ’gekoppeld’ wordt aan een vrijwilliger die de nieuwkomer wegwijs maakt in onze samenleving. Vormingplus Antwerpen werkte de methodiek mee uit.

Vrijwilligers ondersteunen inburgeraars

Op 4 april 2011 lanceerde Vlaams minister Geert Bourgeois de oproep ’Gezocht: Managers van Diversiteit 2011’. Onder de naam ‘Samen Inburgeren’ werd, in samenwerking met Vormingplus Antwerpen, een Vlaams model van de methodiek ’inburgeringscoaching’ ontwikkeld. Vrijwilligers engageren zich om inburgeraars te ondersteunen bij hun inburgeringsproces.

Spelregels

Lokale initiatiefnemers die willen intekenen, kunnen gedurende drie jaar een beroep doen op projectsubsidies en ondersteuning. Maar belangrijk is dat, als de aanvrager geen lokaal bestuur is, het lokaal bestuur van het werkingsgebied een engagementsverklaring moet ondertekenen!

Wie subsidies wil ontvangen, moet zich ook houden aan ‘de spelregels’ van de methodiek. Deze spelregels gaan van zeer praktische richtlijnen (bijvoorbeeld spelregel 1: tweewekelijks contact organiseren) tot bijvoorbeeld spelregel 10: Een lokaal initiatief Samen inburgeren beoogt betrokkenheid van het lokale bestuur.

Managers van diversiteit

De projectoproep ’Gezocht: Managers van diversiteit’ is niet nieuw. Marino Keulen, die in de vorige Vlaamse regering verantwoordelijk was voor inburgering, lanceerde de oproep voor de eerste keer in 2006. Tal van sociaal-culturele organisaties kregen een projectvoorstel goedgekeurd. De dynamiek die deze projecten op gang bracht, is intussen structureel ingebed in de werking van de organisaties. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Beraberprijs. Dat is een samenwerking van UTV, FMV en het Willemsfonds, de werking KAV-intercultureel, de vrouwenplatformen van de Liberale Vrouwen, de structurele samenwerking van UNIZO-vorming met allochtone ondernemersorganisaties, en nog zo veel andere initiatieven die blijvende bruggen slaan tussen mensen .

Evaluatie

Dat deze projectoproep heel wat in gang heeft gezet, bewijst ook de evaluatie die toenmalig minister Marino Keulen bestelde bij de Koning Boudewijn Stichting (KBS). Het rapport wijst er onder andere op dat “in Vlaanderen niet alleen een nood, maar in de eerste plaats vooral veel ‘goesting’ bestaat om aan een meer diverse samenleving te werken”. En het bevat aanbevelingen voor de (toen) nieuwe Vlaamse regering.

Volgens de KBS ligt het belang van de oproep ‘Managers van Diversiteit’ in het vele leren dat kan plaatsvinden “op basis van de vele tientallen, zelfs honderden ervaringen en experimenten. Projectmanagers die van elkaar en de begeleidende overheid leren, de overheid die leert uit de successen (of het falen) van de projecten, de samenleving die de resultaten van de projecten oppakt en ermee verder gaat.

Nieuw concept

De nieuwe minister van Inburgering, Geert Bourgeois, kiest ervoor de oproep in 2010 te verengen tot het thema ’huwelijksmigratie’. In 2011 kunnen organisaties ervoor kiezen om in betrokkenheid met het lokale bestuur en met respect voor de ‘spelregels’ in te stappen in een methodiek ‘inburgeringscoaches’.

Meer informatie over het project vind je op de website sameninburgeren.be. Hier vind je ook alles over de infomomenten die onder meer Vormingplus Antwerpen over het initiatief organiseert.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA