Beginpagina > Eerste voorstel wijziging decreet lokaal cultuurbeleid


Eerste voorstel wijziging decreet lokaal cultuurbeleid

dinsdag 10 mei 2011

Het kabinet-Schauvliege hanteert een strakke timing om te komen tot een herwerkt decreet lokaal cultuurbeleid. Het decreet moet, net als enkele andere decreten, aangepast worden aan de richtlijnen van het planlastverminderingsdecreet. Bedoeling is om de ontwerpdecreten een eerste keer op de Vlaamse Regering te brengen rond 15 september. Het kabinet beschikt reeds over een eerste nota met mogelijke aanpassingen. Een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen.

Om te passen in het kader dat het planlastverminderingsdecreet schetst, moeten een aantal decreten aangepast worden (zie vorige berichtgeving). Het kabinet van minister Schauvliege startte met de besprekingen rond het decreet lokaal cultuurbeleid. In een eerste voorstel van het kabinet valt op dat dit gebeurt met zoveel mogelijk respect voor de bestaande situatie.

Minimum-investering in verenigingsleven

De nota bespreekt enkele randvoorwaarden om te kunnen intekenen op het decreet lokaal cultuurbeleid (net zoals in het huidige decreet). Eén van de randvoorwaarden om te kunnen intekenen is "een minimaal bedrag besteden per inwoner aan verenigingen en instellingen". Deze maatregel wordt overgenomen uit het huidige decreet, waar de gemeente/stad moet aantonen minstens 0.8 euro per inwoner aan het verenigingsleven te besteden.

Cultuur vs. personeel

Het planlastverminderingsdecreet stelt dat de Vlaamse overheid geen bepalingen mag opleggen rond personeelsinzet. Dit heeft onder meer tot gevolg dat in de nota nergens sprake is van een cultuurbeleidscoördinator. De verplichting om een cultuurbeleidscoördinator in dienst te hebben om in te kunnen tekenen op het decreet lokaal cultuurbeleid valt dus weg. Ook voor de cultuurcentra en de bibliotheken zal het nieuwe decreet de subsidies niet meer linken aan personeelsuitgaven.

Inspraak en advies

De nota van het kabinet-Schauvliege zegt over inspraak en advies het volgende: "Er blijft zeker een hoofdstuk over overleg en inspraak in het decreet behouden. Dit stuk wordt herschreven in de zin dat besturen moeten aantonen dat ze inspraak en participatie van belanghebbenden moeten organiseren. Dit hoeft echter niet noodzakelijk via de traditionele cultuurraden. Wij staan open voor nieuwe vormen van inspraak en participatie." De overheid zal hier desalniettemin rekening moeten houden met de cultuurpactwet die het inrichten van organen en structuren voor advisering van het cultuurbeleid verplicht.

Strakke timing

De timing voor deze aanpassingen is vrij strak. Bedoeling is om de ontwerpdecreten een eerste keer op de Vlaamse Regering te brengen rond 15 september. Dit betekent dat reeds voor de zomer de ontwerpversies klaar moeten zijn. De agenda van het Cultuurforum 2020, dat cultuurminister Schauvliege op 30 mei organiseert, voorziet een toelichting bij de nieuwe beleids- en beheercyclus voor lokale besturen.

De volledige nota van het kabinet-Schauvliege kan je nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA