Beginpagina > Vragen over planlastdecreet en lokaal cultuurbeleid in Commissie (...)


Vragen over planlastdecreet en lokaal cultuurbeleid in Commissie Cultuur

dinsdag 14 juni 2011

In de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement beantwoordde minister Schauvliege enkele interessante vragen van Bart Caron (Groen!), Paul Delva (CD&V) en Lieven de Handschutter (N-VA). De antwoorden van de minister geven alvast een vrij geruststellend beeld op de aanpassing van het decreet lokaal cultuurbeleid.

De voorbije dagen werd het decreet voor planlastvermindering voor lokale besturen op enkele belangrijke aspecten bijgestuurd. In de Commissie Cultuur beantwoordde minister Schauvliege vragen over de geplande wijzigingen aan het decreet lokaal cultuurbeleid. Het decreet lokaal cultuurbeleid moet immers ten gevolge van de invoering van het planlastdecreet aangepast worden. De antwoorden van de minister lichten een tip van de sluier over haar ambities met het decreet lokaal cultuurbeleid.

Beleidsprioreiten

Minister Schauvliege geeft aan te willen werken met minimumcriteria in het decreet lokaal cultuurbeleid. Pas als gemeentebesturen voldoen aan de minimumcriteria (zoals het beschikken over een bibliotheek, cultuurcentrum of gemeenschapscentrum) kunnen ze intekenen op de beleidsprioriteiten (en hiervoor extra middelen krijgen). De beleidsprioriteiten zijn nog niet uitgewerkt, maar de minister denkt alvast aan de volgende twee:

  • inzetten op participatie van doelgroepen
  • inzetten op vrijwilligerswerk Bovendien zegt de minister dat het niet uitgesloten is dat één van de beleidsprioriteiten ook over gemeenschapsvorming zal gaan.

Participatie en adviesraden

Lieven De handschutter (N-VA) meldt dat er in de Commissie Binnenlands Bestuur beslist is om de advisering door de lokale adviesraden (cultuurraad, jeugdraad …) expliciet in het planlastverminderingsdecreet op te nemen. De adviesraden zullen, naast andere belanghebbenden, worden betrokken bij zowel de advisering van het gemeentelijk meerjarenplan als de jaarlijkse rapportering van de gemeente.

Gemeentelijke meerjarenplannen

De minister geeft aan dat er voor- en nadelen zijn aan het maken van één gemeentelijk meerjarenplan: "In mijn gemeente stond in dat strategisch plan bijna niets over cultuur, met de argumentatie dat men er toch al aan bezig is. Het kan dus voordelen hebben om cultuur volwaardig in de strategische meerjarenplanning en dus in de gemeentelijke prioriteiten op te nemen."

Cultuurbeleidscoördinator en coördinatie

Bart Caron (Groen!) stelde een vraag over de cultuurbeleidscoördinator die niet meer in de eerste voorstellen van decreet wordt vernoemd. In haar antwoord laat minister Schauvliege weten dat ze de coördinerende taak binnen het lokaal cultuurbeleid wil verankeren, maar niet de functie van de cultuurbeleidscoördinator: "het is dus zeker niet uitgesloten dat in heel wat gemeenten de functie van cultuurbeleidscoördinator blijft bestaan, maar deze opdracht kan inderdaad ook op andere manieren worden gerealiseerd. Ik zal ook niet uitsluiten dat de subsidies gekoppeld aan de beleidsprioriteiten worden gebruikt om personeel te financieren. Het is niet omdat wij criteria opstellen dat de subsidies niet voor personeelsuitgaven mogen worden gebruikt."

Het voorlopige verslag van de Commissie Cultuur kan je nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(441.2 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA