Beginpagina > Eerste concrete voorstellen beleidsprioriteiten voor lokaal (...)


Eerste concrete voorstellen beleidsprioriteiten voor lokaal cultuurbeleid

dinsdag 21 juni 2011

Lien Verwaeren (adviseur van minister Schauvliege) presenteerde op 17 juni op de Junitoer van Locus de eerste voorstellen van beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid. De prioriteiten zijn, zoals ze nu voorliggen, een goede mix tussen continuïteit enerzijds en vernieuwende samenwerkingen tussen gemeenten en het vrij initiatief anderzijds.

De Junitoer

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het steunpunt Locus op 17 juni de Junitoer. Dat is een ontmoetingsmoment voor het ruime lokale cultuurveld. Dit jaar was iedereen te gast in Kortrijk. Een interessant programma focuste vooral op de recente ontwikkelingen naar aanleiding van het planlastverminderingsdecreet en het decreet lokaal cultuurbeleid.

Het decreet lokaal cultuurbeleid moet aangepast worden aan de vereisten van het planlastdecreet. Zo zal het lokaal cultuurbeleid voortaan aangestuurd worden met beleidsprioriteiten. Het kabinet van minister Schauvliege verraste alvast met enkele voorstellen voor deze prioriteiten.

Op weg naar een sterk lokaal cultuurbeleid

Enerzijds vormen de voorgestelde beleidsprioriteiten een sterk pakket om in te zetten op de kwaliteiten en vrijheden van lokale besturen. Anderzijds zien we in de prioriteiten ook mooie kansen om de banden tussen het verenigingsleven en de lokale besturen verder aan te halen. De voorgestelde prioriteiten zijn duidelijk een stap in de realisatie van de doelstellingen van het Cultuurluik van Vlaanderen In Actie.

Belangrijke insteken voor onze sector

De voorgestelde wijziging van het decreet lokaal cultuurbeleid voorziet een aantal instapvoorwaarden voor gemeenten die zich in het decreet willen inpassen. Zo is er bijvoorbeeld de vereiste voor een gemeente om te beschikken over een bibliotheek en een cultuurcentrum. De instapvoorwaarden formuleren ook voorwaarden rond coördinatie, een minimale investering in verenigingen en instellingen en participatie bij het strategisch meerjarenplan.

Daarnaast formuleerde het kabinet-Schauvliege vier algemene beleidsprioriteiten:

  • inzetten op gemeenschapsvorming
  • inzetten op participatie aan kansengroepen
  • inzetten op de ondersteuning van verenigingsleven en vrijwilligerswerk
  • inzetten op een ruim en divers cultureel landschap, dus ook aandacht voor nieuwe verenigingsvormen, individuele kunstenaars, erfgoed en kunsten.

Prioriteiten voor het cultuurcentrum

Ook bij de prioriteiten voor cultuurcentra zien we raakvlakken met het sociaal-cultureel werk:

  • inzetten op een ruim en divers aanbod
  • inzetten op cultuurparticipatie met het oog op publieksverbreding en publieksverdieping
  • actieve ondersteuning van/samenwerking met de amateurkunsten en socioculturele verenigingen
  • cultuureducatie

Participatie

Het decreet lokaal cultuurbeleid zal ook een hoofdstuk bevatten rond participatie en adviesverlening. Er blijft een verplichting om een adviesorgaan op te richten waarin zowel alle verenigingen en organisaties met vrijwilligers, alle organisaties en instellingen met professionelen, als deskundigen uit de gemeenten vertegenwoordigd moeten zijn.

Kortom, heel wat kansen om als sociaal-cultureel initiatief de koe bij de horens te vatten en samen met de lokale besturen van het lokaal cultuurbeleid een succesverhaal te maken.

Nog niet definitief

De voorgestelde beleidsprioriteiten zijn nog niet definitief. De volgende dagen en weken zal er - in samenspraak met de verschillende sectoren - verder aan gewerkt worden door het kabinet. De FOV is alvast tevreden over de voorstellen. We stellen vast dat de minister in haar voorstel rekening gehouden heeft met onze opmerkingen en suggesties. We blijven de verdere concrete invulling vanzelfsprekend met veel interesse volgen.

Ook de bibliotheken en cultuurcentra zijn deels gerustgesteld omdat hun middelen geoormerkt blijven. Toch blijven ook hier vragen, onder andere over het behoud van kwaliteitsvol personeel binnen deze gemeentelijke instellingen.

En de winnaar is...

Minister Joke Schauvliege mocht tijdens het event ook de eerste Prijs voor het Lokaal Cultuurbeleid overhandigen aan vzw Brugge Plus.

Verslagen van de junitoer kan je raadplegen via deze link.

Verwante artikels:



Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA