Beginpagina > DAC-herverdeling is van start gegaan


DAC-herverdeling is van start gegaan

maandag 4 juli 2011

De DAC-herverdeling in het sociaal-cultureel volwassenenwerk is nu effectief gestart. Elke organisatie kreeg van de administratie een brief waarin uit de doeken wordt gedaan wat dit voor hen zou kunnen betekenen. Voor een aantal organisaties betekent de DAC-herverdeling een inlevering van middelen. Andere organisaties krijgen een gunstig perspectief vanaf 1 januari 2012.

Van regularisatie naar normalisatie

De zogenaamde DAC-herverdeling of -normalisatie is een tweede fase in de operatie die de Vlaamse regering in het begin van deze eeuw op stapel zette: de DAC-tewerkstelling zou worden geregulariseerd en vervolgens genormaliseerd. De regularisatie gebeurde al vanaf 1 januari 2002: vanaf dan was elke DAC’er een werknemer onder regulier personeelsstatuut met alle rechten en plichten van dien.

Voor de normalisatie (herverdeling van de middelen op basis van objectieve gronden) was het nog wachten tot aan het begin van deze beleidsperiode. Deze startte al op 1 januari 2011, maar omdat het wettelijk en budgettair kader nog niet rond was, besloot Cultuurminister Schauvliege de operatie met een jaar uit te stellen.

In juni 2011 raakte alles uiteindelijk juridisch in orde. De overheid bracht de organisaties op de hoogte van hun te verwachten ex-DAC-middelen.

Geleidelijke herverdeling

Voor het herverdelingssysteem wordt onder meer uitgegaan van de actuele tewerkstelling bij de organisaties. Op basis van deze gegevens kan worden berekend op hoeveel voltijdse equivalenten (ex-DAC-middelen) elke organisatie recht heeft. Een aantal organisaties moet middelen inleveren. Om dit proces niet te veel te bruuskeren, zijn temperingsmaatregelen voorzien: de inlevering is in de feiten gespreid over wellicht een drietal beleidsperiodes.

Zo spraken destijds de sociale partners en de Vlaams regering af dat er voor de mensen die op dat moment als DAC’er actief waren, subsidies zouden blijven volgen tot op het moment waarop deze “titularissen” niet meer in dienst zouden zijn. Dit gebeurde vanuit een zorg om van de regularisatie en normalisatie geen sociaal bloedbad te maken.

Nog niet duidelijk

Naarmate door de inlevering middelen vrijkomen, worden deze stelselmatig verdeeld over de andere organisaties. Hoeveel er effectief zal vrijkomen vanaf 1 januari 2012, is op dit moment nog onduidelijk. Daarvoor is het wachten tot oktober, als de overheid over alle nodige informatie beschikt.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA