Beginpagina > Sociale Staat van Vlaanderen


Sociale Staat van Vlaanderen

maandag 4 juli 2011

Op donderdag 16 juni presenteerde de Studiedienst van de Vlaamse regering voor de tweede keer het resultaat van het meerjarig onderzoeksprogramma "de Sociale Staat van Vlaanderen". In de Sociale Staat van Vlaanderen 2011 staat de leefsituatie van het individu in internationaal perspectief centraal. Vlaanderen zit met zijn verenigingsleven en vrijwilligerswerk in de Europese top.

Een andere focus

Bij de eerste editie van de Sociale Staat van Vlaanderen (2009) was de centrale invalshoek de ontwikkeling van de leefsituatie in Vlaanderen in de voorbije 25 jaar. De editie van 2011 focust op internationale vergelijkingen. Het onderzoek wil een beter beeld geven van de gelijkenissen en verschillen tussen de leefsituatie in Vlaanderen en de leefsituatie in de andere Belgische gewesten, de buurlanden en andere relevante Europese landen of regio’s. Naast onderzoeken over domeinen als onderwijs, werk, armoede, gezondheid, mobiliteit … komt ook het onderwerp "sociale, maatschappelijke en politieke participatie" aan bod.

Sociale, maatschappelijke en politieke participatie in Vlaanderen en Europa.

Eén luik van het onderzoek naar participatie gaat specifiek over participatie aan het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Het onderzoek stelt onder meer vast dat Vlaanderen bij de top van Europa behoort als het gaat om lidmaatschap van verenigingen. Alleen Nederland en Denemarken scoren beter. Ook als het over vrijwilligerswerk gaat, scoren we hoog.

Politieke participatie

In een moderne samenleving wordt een behoorlijke en gelijke mate van politieke participatie gezien als een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende democratie. Vlaanderen zit ergens in de middenmoot op het vlak van lidmaatschap van politieke partijen (9de plaats). De ’niet-geïnstitutionaliseerde’ vormen van participatie doen het beter (5de plaats).Op het vlak van deelname aan demonstraties is er in de meerderheid van de EU-landen sprake van een toename. Enkel in Portugal en Nederland nam de deelname aan demonstraties de laatste decennia iets af.

Meer informatie en de presentaties kan je downloaden via deze link

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA