Beginpagina > Werknemersvrijwilligerswerk en maatschappelijk verantwoord ondernemen


Werknemersvrijwilligerswerk en maatschappelijk verantwoord ondernemen

dinsdag 22 november 2011

Werknemersvrijwilligerswerk is één van de manieren waarop bedrijven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen willen doen. De onderzoeksinstelling HIVA verkende als eerste de contouren van dit fenomeen in Vlaanderen. Vrijwilligerswerk door werknemers biedt kansen, maar roept ook veel vragen op.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Werknemersvrijwilligerswerk past in de toenemende interesse van ondernemingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven kijken verder dan hun jaarrekening alleen en willen ook op sociaal en ecologisch vlak verantwoord ondernemen. ‘Vrijwilligerswerk’ (al dan niet tijdens de werktijd en onder de vlag van de werkgever) is slechts één van de manieren waarop bedrijven hun MVO-beleid vorm geven. Donaties, collectieve deelname aan acties en campagnes, het ter beschikking stellen van expertise, advies en materiële ondersteuning zijn andere mogelijke vormen. Vooral in de Angelsaksische bedrijfscultuur is er een sterke traditie van “employee involvement”. Ook bij ons ontstaan zogenaamde ‘derde partijen’-strategieën om vrijwilligerswerk te ondersteunen of te stimuleren (zie ook vorige berichtgeving).

Tegen het licht

Het HIVA onderzocht als eerste dit fenomeen in Vlaanderen. De resultaten van het onderzoek kan je terugvinden in de rechterkolom. Tijdens de presentatie van de resultaten brachten communicatiebureau Magelaen en Ernst & Young een praktijkvoorbeeld.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, kunnen stevige partnerships ontwikkelen met de non-profit sector. Opmerkelijk is wel dat uit de studie blijkt dat in dit geval de vlag de lading niet helemaal dekt: werknemersvrijwilligerswerk is slechts één van de mogelijke strategieën om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen.

Daarnaast roept de term werknemersvrijwilligerswerk, ook bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, vragen op. Is dit concept van vrijwilligerswerk conform aan de bepalingen in de wet op het vrijwilligerswerk? Is het een vrije keuze van de werknemer? Betekent deze evolutie een stap in de richting van instrumentalisering van het vrijwilligerswerk? Ook op vragen over de conjunctuurgevoeligheid van een engagement of het ‘knuffelbaarheidsgehalte’ van de gekozen projecten wordt in de studie niet ingegaan. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een boeiend vervolg.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA