Beginpagina > Beleidsbrief en begroting in Cultuurcommissie


Beleidsbrief en begroting in Cultuurcommissie

dinsdag 22 november 2011

Op donderdag 17 november debatteerde de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement over de beleidsbrief en de begroting voor 2012. Parlementsleden maken zich vooral veel zorgen over de uitvoering van het witboek Interne Staatshervorming. Verder was het een rustig debat, met weinig wolfijzers en schietgeweren.

Sociaal-cultureel: op weg uit het diepe dal?

Naast de reguliere indexering, voorziet de minister een bijpassing van de middelen voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk met 606.000 euro. Net zoals de FOV, vinden ook de commissieleden dit extra accent positief. In de toekomst zal moeten blijken of hiermee opnieuw een duurzaam perspectief wordt gecreëerd. We berekenden dat onze middelen vandaag gemiddeld met een kleine 13 % onder “constant beleid” zitten, met negatieve uitschieters voor de bewegingen, de migrantenverenigingen, de Vormingplus-centra en het steunpunt. Deze tekenen voor een verlies van ongeveer 30 %. Alles samen levert onze sector op die manier volgend jaar nog 6.360.000 euro in.

Interne Staatshervorming

Bart Caron (Groen!) ziet het dossier van de interne staatshervormingde spuigaten uitlopen”: “Liever geen interne staatshervorming dan een slechte. Dit is eerder een spelletje provincies pesten dan keuzes maken die voor cultuur interessant zijn”. Paul Delva (CD&V) benadrukte onze eis dat dit geen verkapte besparingsoperatie mocht zijn. Minister Schauvliege verdedigde de keuzes die hierin gemaakt zijn, maar benadrukte fors dat ze zich sterk maakt dat het sociaal-cultureel werk geen middelen zal verliezen door de interne staatshervorming.

De minister zet ook in 2012 in op gegevensregistratie voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Zij bevestigde dat er al heel wat materiaal voorhanden is, onder meer via Boekstaven, maar dat zij wenst aan te sturen op een betere bundeling en uitwisseling van gegevens. Verder kwam ook de nakende aanpassing van het decreet lokaal cultuurbeleid aan bod. Minister Schauvliege kreeg instemming voor de beleidsprioriteiten die zij voor de gemeentebesturen wil formuleren.

Ook het Cultuurforum kwam aan bod. Paul Delva (CD&V), Lieven Dehandschutter (N-VA) en Yamilla Idrissi (sp.a) ondersteunden de vraag van de FOV om hier meer beleidsrelevantie aan te geven.

Begroting onleesbaar

Rond de begroting zelf waren er weinig interventies. Wellicht had dit te maken met het feit dat er bij de parlementsleden grote eensgezindheid was over het feit dat de nieuwe begrotingsstructuur niet transparant is.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA