Beginpagina > VIA 4 helemaal beklonken


VIA 4 helemaal beklonken

vrijdag 16 december 2011

Op 2 december ondertekenden vertegenwoordigers van de Vlaamse regering en de sociale partners het nieuw Vlaams Interprofessioneel Akkoord voor de social-/non profit. Dit VIA 4 –akkoord zet opnieuw in op de koopkracht van de werknemers, op de kwaliteitsverbetering van de arbeidsomstandigheden en op de uitbreiding van het aanbod. Voor dit laatste komt het sociaal-cultureel volwassenenwerk niet in beeld.

210 miljoen

Ongeveer 150.000 medewerkers of 108.000 voltijdse equivalenten (VTE’s): de sociale partners en de Vlaamse regering sloten voor deze mensen een akkoord voor de periode 2011-2015 af. Het gaat om sectoren binnen welzijn, geestelijke gezondheidszorg… én sociaal-cultureel werk. Voor de uitvoering van het akkoord is een budget berekend van 210,5 miljoen euro. Het akkoord geldt enkel voor de private sector. Voor de publieke sectoren (waaronder de lokale cultuurdiensten) moeten de onderhandelingen nog worden gevoerd.

Geen specifieke maatregelen voor cultuur

Met ongeveer 118 miljoen euro werkt VIA 4 specifieke maatregelen uit voor een aantal sectoren, zoals de gezinszorg, de kinderopvang, de sociale economie en inburgering. De sectoren binnen cultuur blijven hier in de kou staan. Zij maken wel deel uit van de intersectorale maatregelen, waarvoor ongeveer 75 miljoen is voorzien. Zoals in het vorige VIA-akkoord, worden deze middelen in de loop van het akkoord geleidelijke opgebouwd. Het afgesproken budget wordt bereikt in 2014.

Eindejaarspremie en managementondersteuning omhoog

Meest in het oog springt de 58,3 miljoen euro die opzij staat voor de eindejaarspremie. Dit zou in 2012 al een beperkte bijkomende subsidie moeten opleveren en vanaf 2013 op kruissnelheid worden ingezet. Daarnaast is voor de managementondersteuning een extra bijkomende subsidie van 93 euro per VTE afgesproken. Ook dit bedrag kent een geleidelijke opbouw om in 2014 volledig te worden uitgevoerd.

Op weg naar nieuwe barema’s

Voor de tweede pensioenpijler voorziet het akkoord dat de Vlaamse regering vanaf 2013 jaarlijks 3,8 miljoen euro bijdraagt. De partners spraken ook af om in de looptijd van dit akkoord te werken aan een nieuwe functieclassificatie. Dit zou op langere termijn kunnen uitmonden in een aanpassing van de barema’s.

Voltijdse equivalenten

Uit de tabellen als bijlage bij het akkoord blijkt voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk een totaal van 1.604,47 voltijdse equivalenten. Het landelijk jeugdwerk telt 1.090,61 VTE’s. Voor het lokaal cultuurbeleid zetten de gemeenten samen 5.552,67 VTE’s in.

De centrale afspraken worden nu omgezet in cao’s tussen de sociale partners en verder geoperationaliseerd.

Voor meer informatie kan je terecht bij de werkgevers- en werknemersorganisaties voor onze sector (Sociare, LBC, ACOD, ACLVB). Het ondertekende VIA 4 –akkoord is via de rechterkolom raadpleegbaar.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(3.2 MB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA