Beginpagina > Sociaal-cultureel volwassenenwerk vergaart leeuwendeel middelen op eigen (...)


Sociaal-cultureel volwassenenwerk vergaart leeuwendeel middelen op eigen kracht

vrijdag 27 januari 2012

40 procent. Dat is wat landelijk erkende sociaal-culturele organisaties aan inkomsten uit subsidies ontvangen. De overige 60 procent vergaren ze op eigen kracht. Met activiteiten, giften, publicaties of lidgeld. Dat blijkt uit Boekstaven 2011, het jaarlijks FOV-onderzoek naar de staat van het sociaal-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen. De geschatte waarde van het vrijwilligerswerk in de organisaties loopt bovendien in de honderden miljoenen. Tijdens de voorstelling van Boekstaven op 20 januari lieten enkele wetenschappers hun licht schijnen over het materiaal uit Boekstaven.

De FOV bevroeg alle 130 sociaal-culturele organisaties die door de Vlaamse overheid erkend zijn. Het gaat om organisaties als KVLV, Amnesty International, Davidsfonds, Welzijnszorg, Vredesactie, Natuurpunt Educatie, Vlaamse Dienst Autisme, Vormingplus…

De sociaal-culturele organisaties tellen jaarlijks 10 miljoen deelnames aan activiteiten en ruim 2 miljoen leden. De Vlamingen waarderen de sociaal-culturele activiteiten, publicaties en cursussen hoog. Van de 173 miljoen euro inkomsten in de sector zorgen leden, deelnemers of donateurs voor 85 miljoen. Dirk Verbist, directeur van de FOV: “Sociaal-culturele organisaties hangen dus niet aan een subsidie-infuus. Integendeel, onze cijfers tonen aan dat ze een gezond financieel beleid voeren en sterk staan in hun core business: massa’s mensen bereiken met een aantrekkelijk activiteitenaanbod.” Toch staat de financiële boog gespannen. “Organisaties halen nu al het onderste uit de kan om het bestaande aanbod in stand te houden”, aldus Verbist.

Het sociaal-cultureel verenigingsleven kan daarnaast rekenen op de inzet van zo’n 200.000 vrijwilligers. Twee derde van die vrijwilligers steekt nog een tandje bij als bestuurder. Vrijwilligers zetten zich gemiddeld 4 à 5 uur per week in voor hun organisatie, zo blijkt uit onderzoek. Als je al die sociaal-culturele vrijwilligers een loon zou uitkeren, is hun totale inzet 1,1 miljard euro waard. Of hoe relatief beperkte overheidssteun een sneeuwbal aan maatschappelijk rendement creëert.

Voorstelling Boekstaven

Tijdens de voorstelling van Boekstaven op 20 januari vroeg de FOV een aantal onderzoekers en wetenschappers om hun licht te laten schijnen over het materiaal in Boekstaven.

Luk Bral bevestigde dat Vlaanderen aan de sociaal-culturele top staat in Europa. De participatie aan het verenigingsleven en vrijwilligerswerk is bovengemiddeld. Wel benadrukte hij dat er ook in het verenigingsleven ’klassieke participatiekloven’ zijn zoals bij andere vormen van maatschappelijke participatie: sociaal-economisch sterkere groepen participeren meer.

Prof. Wim Moesen, deskundige in openbare financiën, ziet de verenigingen, bewegingen en vormingsinstellingen als belangrijke leveranciers van “sociaal kapitaal”. Volgens hem is een investering in “sociaal kapitaal” uiterst belangrijk om welvaart en welzijn te kunnen blijven garanderen.

Dirk Geldof denkt dat in de wereld van verandering en onzekerheid, waarin we ons vandaag bevinden, meer dan ooit nood is aan sociaal-cultureel werk.

Je kan Boekstaven hier bestellen.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA