Beginpagina > Netwerk Vlaanderen wordt FairFin


Netwerk Vlaanderen wordt FairFin

donderdag 1 maart 2012

FairFin is de reïncarnatie van Netwerk Vlaanderen, dat dit jaar haar dertigste verjaardag viert. De naam FairFin werd gekozen vanuit de overtuiging dat geld de motor kan zijn voor een faire maatschappij, waarin het uiteindelijk om meer dan geld draait.

Greep op het bankwezen

Netwerk Vlaanderen wordt vandaag omgedoopt tot FairFin. Net als bij het ontstaan van Netwerk dertig jaar geleden, heeft de samenleving te lijden onder het geweld van alweer een financiële crisis. FairFin wil de samenleving opnieuw greep laten krijgen op het bankwezen en gaat medio 2012 van start met een campagne tegen speculatie en het falen van de democratie als het om geldzaken gaat. Want volgens FairFin is “het financieel systeem te belangrijk om aan bankiers alleen over te laten.

Dertig jaar ervaring

Het huidige FairFin startte dertig jaar geleden onder de naam Netwerk Zelfhulp Vlaanderen. Dat was een fonds waar een grote groep mensen één procent van hun inkomen aan afstond, zodat organisaties uit de welzijnssector en sociale economie (toch) leningen konden krijgen. Crowdfunding avant la lettre. Ook nu nog financiert FairFin via dochterorganisatie Netwerk Rentevrij projecten met maatschappelijke meerwaarde.

ACE-bank

Netwerk Vlaanderen zelf groeide uit tot een beweging die haar doelgroep wil motiveren tot ethisch omgaan met geld. De vraag ’wat doet de bank met mijn geld?’ vond in Vlaanderen veel weerklank bij de lancering van de fictieve ACE-bank: een bank die open en bloot haar klanten grote winsten beloofde door investeringen in wapenindustrie, kinderarbeid en andere louche praktijken. De ACE-bank was nep, maar haar praktijken zijn helaas nog steeds dagelijkse kost in veel van onze vertrouwde banken.

Resultaten boeken

Banken ervan overtuigen dat een milieubeleid méér is dan een duurzaamheidscharter op recyclagepapier, is een hele klus. Maar FairFin geeft niet op, want de campagnes werpen hun vruchten af. Zo was België het eerste land ter wereld waar investeren in clustermunitie en wapens met verarmd uranium bij wet werd verboden. Mede door FairFin ontwikkelde complementaire muntsystemen toonden hoe geld kan helpen om een duurzame en rechtvaardige samenleving te realiseren. De naamsverandering naar FairFin legt de nadruk op deze stelling: geld kan ook de motor zijn voor een faire maatschappij.

Meer info op www.fairfin.be

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA