Beginpagina > Europa vergeet volwasseneneducatie


Europa vergeet volwasseneneducatie

maandag 19 maart 2012

De huidige generatie Europese subsidieprogramma’s ‘Een Leven lang leren’ loopt af eind 2013. De Europese Commissie heeft een vervanger klaar: ’Erasmus voor iedereen’, een programma voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport. Daarmee verdwijnt het Grundtvigprogramma, dat open stond voor de (niet-formele) volwasseneneducatie. Socius, het steunpunt sociaal-cultureel werk, heeft ernstige bedenkingen bij het programma dat nu op tafel ligt.

Einde Grundtvig

Eind 2013 verdwijnt het programma ‘Een leven lang leren’ en daarmee ook de acties onder het Grundtvigprogramma die open stonden voor de (niet-formele) volwasseneneducatie. Grundtvig was het programma voor Europese uitwisseling en subsidiëring dat het meest gebruikt werd door de sociaal-culturele organisaties in Vlaanderen. Vooral de leerpartnerschappen en de voorbereidende bezoeken bleken omwille van hun laagdrempeligheid en lichte administratieve planlast nuttig voor de organisaties in het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Jaarlijks participeerden zo’n 3 tot 6 erkende en gesubsidieerde organisaties uit het werkveld aan de Grundtvig-leerpartnerschappen. Deze projecten lopen over 2 jaar en de betrokken organisaties kregen voor die periode een financiering van 15.000 euro voor reis- en werkingskosten. Deze mogelijkheid verdwijnt vanaf 2014 en wordt op geen enkele manier opgevangen door het nieuwe programma. ‘Erasmus voor iedereen’ richt zich immers hoofdzakelijk op het hoger onderwijs en op de afstemming van het onderwijs op de noden van de arbeidsmarkt. Met het Grundtvigprogramma verdwijnt ook de zichtbaarheid van de niet-formele volwasseneneducatie en staat deze topic ook niet langer op de Europese politieke agenda.

Socius formuleert eisen

Socius roept op tot (re)actie vanuit het domein cultuur. Vooral nu er nog raadplegingen worden georganiseerd over de voorstellen in ‘Erasmus voor iedereen’. Socius zelf formuleerde daartoe alvast enkele eisen:

  • De sectorale zichtbaarheid van de volwasseneneducatie in ‘Erasmus voor iedereen’ vergroten door een apart luik (bv. Erasmus voor volwasseneneducatie) en een aparte budgetlijn voor de volwasseneneducatie.
  • Het minimumaandeel van de volwasseneneducatie ten opzichte van het totale budget optrekken van 2% naar de 7% die gegarandeerd wordt voor scholen en voor de jeugd.
  • Subsidies voor kleinschalige Europese projecten mogelijk maken. Sociaal-culturele organisaties participeren daar traditioneel het meest aan.

Nota Erasmus voor iedereen

Socius schreef een nota ’Erasmus voor iedereen’, waarin ze de krachtlijnen, de kernacties en de kernactiviteiten van ‘Erasmus voor iedereen’ voorstellen. De nota bevat een aantal concrete voorstellen tot bijsturing van de voorstellen van de Europese Commissie.

Je vindt de nota en uitgebreide info op de website van Socius.

Bron: Socius


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA