Beginpagina > Participatiedecreet: meer vrijwilligerswerk vanuit kansengroepen?


Participatiedecreet: meer vrijwilligerswerk vanuit kansengroepen?

dinsdag 1 mei 2012

Is er nood aan extra ondersteuning van vrijwilligersorganisaties die met kansengroepen werken of vrijwilligers uit kansengroepen begeleiden? Dat was op 19 april de vraag van Johan Verstreken (CD&V) in de Commissie Cultuur aan Cultuurminister Schauvliege. Minister Schauvliege ziet in haar antwoord de ‘projecten voor kansengroepen’ van het participatiedecreet over het hoofd.

Johan Verstreken (CD&V) stelt een beperkte deelname van kansengroepen in het cultureel vrijwilligerswerk vast. “Duidt dit op een nood aan extra begeleiding van vrijwilligersorganisaties die met kansengroepen willen werken of vrijwilligers uit kansengroepen willen begeleiden?”, vraagt hij zich af in de Commissie Cultuur van 19 april. Werd de focus ‘vrijwilligerswerk kansengroepen’ meegenomen in de evaluatie van het participatiedecreet?

Cultuurminister Joke Schauvliege gaat in haar antwoord sterk in op rol van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Dit steunpunt krijgt immers via het participatiedecreet financiële ondersteuning voor haar werking in het culturele domein. De minister zegt hierover: “Dat steunpunt werkt permanent aan de toegankelijkheid van het vrijwilligerswerk. Zo zijn er in het Jaar van de Vrijwilliger heel veel activiteiten geweest, onder meer beurzen rond vrijwilligerswerk. Dat steunpunt doet heel veel.

Het participatiedecreet omvat ook een – voor sociaal-culturele organisaties relevant onderdeel ’projecten kansengroepen’. Deze subsidielijn geeft organisaties die willen werken aan een hogere participatie van kansengroepen in hun (vrijwilligers)werking een flankerend steuntje in de rug. Het is jammer dat de minister in haar antwoord dit onderdeel over het hoofd ziet.

In de aanloop van de evaluatie van het participatiedecreet stelden sociaal-culturele verenigingen die expliciet met en voor kansengroepen werken (mensen met een handicap, in armoede, met een diverse etnisch-culturele achtergrond) dat deze projectoproep een krachtig instrument kan zijn om expertise, uitwisseling en verhoging van de participatie van de doelgroep aan het ‘reguliere’ cultuurleven te bevorderen.

Helaas worden deze organisaties omwille van het flankerend karakter van deze projectlijn afgesloten. Hierdoor laat het beleid sterke hefbomen voor participatie voor kansengroepen onbenut. De FOV had in 2011 hierover een gesprek met het kabinet van de minister en maakte toen haar standpunt aan de minister over.

Het toenmalige standpunt van de FOV kan je nalezen in de rechterkolom, samen met het voorlopig verslag van de bespreking in de commissie.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA