Beginpagina > Verenigingen blij met afschaffing reisbureaudecreet


Verenigingen blij met afschaffing reisbureaudecreet

woensdag 6 juni 2012

Het decreet dat vergunningen voor reisbureaus in Vlaanderen regelt, wordt in twee stappen afgeschaft. Sociaal-culturele organisaties vroegen eerder al via hun federatie, de FOV, om die afschaffing. Ze halen nu opgelucht adem. Verenigingen kunnen voortaan – wellicht - zonder dreiging van rechtszaken reizen blijven organiseren.

Dossier vol kopzorgen

Het reisbureaudecreet bezorgde het Vlaams Parlement de afgelopen maanden heel wat kopzorgen. Het decreet bleek niet aangepast aan de realiteit op het terrein. Gevolg: verschillende sociaal-culturele verenigingen, als bijvoorbeeld Okra, raakten verwikkeld in kafkaiaanse rechtszaken. De problemen deden minister Bourgeois beslissen het decreet af te schaffen.

Afschaffing in twee fasen

Het reisbureaudecreet wordt in twee fasen afgeschaft. Vanaf 2014 wordt het decreet opgeheven. In de tussentijd zorgt een overgangsregeling voor een aangepast juridisch kader. Het nieuwe kader wil de vrijstelling van vergunningsplicht voor verenigingen uitklaren en daarmee juridische geschillen vermijden. Vanaf 2014 bestaat er helemaal geen vergunningsplicht meer.

Dirk Verbist (directeur FOV): “de afschaffing komt er na sterk parlementair werk over de verschillende fracties heen. Onder andere Karin Brouwers (CD&V), Jan Roegiers (sp.a) en Bart Caron (Groen) trokken aan de kar voor het verenigingsleven.

Dirk Verbist: “ Vrijwilligers moeten hun reizen vlot kunnen blijven organiseren. Zonder dreiging van rechtszaken. Een afschaffing van het decreet en de vergunningsplicht zijn een goede oplossing. Enkel zo raken we verlost van overbodige regelneverij .”

Verenigingen en reisbureaus werken in praktijk goed samen

Het reisbureaudecreet bevat kwaliteitsvoorschriften en vergunningsregels om de markt van de Vlaamse reisbureaus te reguleren. De regelgeving wil het kaf van het koren scheiden en een sector afbakenen. Dat is nog iets anders dan de consument beschermen: die krijgt zijn garanties via een andere wet - de reiscontractenwet -, die niet ter discussie staat én die ook verenigingen naleven.

Het reisbureaudecreet werd algauw een wapen in handen van de koepel van de reisbureaus, de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR). Dirk Verbist: “In de feiten werken verenigingen en reisbureaus dikwijls goed samen. Het reisbureaudecreet mag geen wapen blijven om spanningen op te kloppen.”


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA