Beginpagina > Vlaams parlement buigt zich over beleidsbrief en begroting


Vlaams parlement buigt zich over beleidsbrief en begroting

woensdag 21 november 2012

Een begroting die opnieuw “kaasschaaft” en een beleidsbrief die rustig verder bouwt. Dat was de teneur in de algemene appreciatie van de Cultuurcommissie wanneer de ministeriële plannen voor volgend jaar werden besproken. Het blijft, ook voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, interessant om een aantal experimenten en impulsen in de gaten te houden.

Op 8 en 15 november boog de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement zich over de beleidsbrief en de begroting 2013 voor Cultuur. In de beleidsbrief bouwt de bevoegde minister, Joke Schauvliege, voort op de strategische doelstellingen uit haar beleidsnota. We stippen enkele initiatieven aan die relevant zijn voor onze sector.

Interne staatshervorming: duidelijkheid in december 2012

De Interne Staatshervorming wordt volop uitgevoerd. Wat het lokaal cultuurbeleid betreft, is de regelgeving intussen aangepast. De afspraken tussen de Vlaamse overheid en de provincies moeten nog vertaald worden in de aanpassing van een aantal sectordecreten. Het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk is er één van. De minister maakte zich in de commissie sterk dat voor het einde van dit jaar elke organisatie zal weten wat dit concreet voor haar zal betekenen.

Cultuureducatie: ook voor plus 18

Voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk kondigt 2013 (en verder ook 2014) zich in de beleidsbrief aan als het belangrijke jaar waarin de visitaties bij de organisaties gebeuren. Ook inzake cultuureducatie is er een speciale vermelding van onze sector. Na de nota “Groeien in cultuur” –waarin context werd gegeven aan het beleid rond cultuureducatie bij kinderen en jongeren-, volgt in 2013 “Doorgroeien in cultuur”, waarin de focus zal gaan naar volwassenen. De cultuurcommissie van het Vlaams Parlement juichte deze opvolgnota toe.

Participatiedecreet: voorstel in januari klaar

De minister beloofde tijdens de bespreking dat zij over de –reeds eerder aangekondigde- aanpassingen aan het participatiedecreet in januari meer duidelijkheid zal geven. De wijzigingen moeten de aandacht voor het overstijgen van de sectoren en voor kansengroepen versterken, aldus Schauvliege. In de begroting voor volgend jaar worden ook –via een verschuiving- meer middelen voorzien voor participatieprojecten.

Begroting: opstap VIA 4 en bevriezen van werking

De begroting 2013 vat de minister samen als: “Er zijn geen spectaculaire dingen gebeurd”. Dit blijkt inderdaad ook uit de tabellen, die vrij stabiel blijven. Vooruitgang is er vooral voor de budgettaire vertaling van de afspraken inzake VIA 4 en voor de nieuwe beleidsperiode in het kunstendecreet. De achteruitgang situeert zich vooral in een lineaire vermindering van de indexsubsidies: enkel voor het personeel wordt deze index meegenomen. Voor de werking is er opnieuw een bevriezing. Volgens de minister zijn er voldoende middelen voorzien om de bijkomende erkenningen en de (eventuele) startsubsidies bij de verenigingen te financieren.

Gerichte impulsen

Het valt op dat de beleidsbrief enkele initiatieven vermeldt, die via gerichte impulsen of via onderzoek ruimte moeten geven aan enkele verkenningen binnen cultuur, zoals bijvoorbeeld rond alternatieve financiering, de aansluiting op Europese fondsen, digitalisering,… Deze initiatieven haken ook in op ontwikkelingen binnen het sociaal-cultureel werk. Wellicht is het goed om hierover meer wederzijdse aansluiting na te streven.

De beleidsbrief vind je in de rechterkolom.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA