Beginpagina > Wat verandert er in 2013?


Wat verandert er in 2013?

vrijdag 21 december 2012

1 januari 2013 is het startschot voor tal van veranderingen in het beleid voor de sector. We geven overzicht.

Erkenning bewegingen

Wat al sinds het ontstaan van het decreet een vraag was van de bewegingen en de FOV, werd een decretaal feit: vanaf 1 januari 2013 zijn alle huidige bewegingen erkende bewegingen. Daardoor kunnen ze niet langer van de ene dag op de andere hun subsidies verliezen. Door het toekennen van een erkenning aan de bewegingen is het mogelijk om een langetermijnstrategie te ontwikkelen.

Slagkracht niet-formele educatie

De bepaling in het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk rond de aard van vormingsuren bij de vormingsinstellingen wordt met ingang van 1 januari 2013 versoepeld. De vormingsinstellingen krijgen door de decreetwijziging de kans om uit een carcan te breken en zich niet te beperken tot vorming in ‘open aanbod’ en in de ‘autonome levenssfeer’ (lees: vrije tijd). De uitzonderingsmaatregelen worden uitgebreid, zodat op maat werken, in een gesloten aanbod, meer mogelijk wordt en de instellingen meer kadervorming kunnen aanbieden voor de non-profit sector en voor mensen met een educatieve achterstand. Het is belangrijk dat het sociaal-cultureel werk zich, vanuit zijn eigenheid, sterker kan positioneren in het wijzigend landschap van levenslang en levensbreed leren.

Lokaal (cultuur)beleid: start opmaak meerjarenplan

Vanaf 2013 starten de kersverse gemeentebesturen met de uitrol van hun beleid. In uitvoering van het zogenaamde planlastdecreet moet dat beleid voortaan vorm krijgen in meerjarenplannen, gekoppeld aan de beleids- en beheerscyclus. 2013 wordt dus een cruciaal jaar om te zien hoe de Vlaamse beleidsprioriteiten voor cultuur concreet vorm krijgen in de gemeenten.

Indexering: lonen, onkostenvergoeding vrijwilligers en tarieven billijke vergoeding

Door een spilindexoverschrijding in november, worden vanaf 2013 de lonen met 2 % geïndexeerd. Ook de subsidies van de organisaties worden wellicht geïndexeerd, aan een besparingsindex van 1,6%.

En ook het dag- en jaarplafond van de vrijwilligersvergoeding worden geïndexeerd. Het maximale bedrag per dag bedraagt vanaf 1 januari 2013 32.71€, het jaarplafond € 1308.38.

De Commissie Billijke Vergoeding besliste midden november de huidige tarieven met één jaar te verlengen. Geen verhoging dus, maar wel een indexering. De nieuwe tarieven zullen binnen enkele weken beschikbaar zijn op de website van de Billijke Vergoeding via deze link: http://www.bvergoed.be/tarieven-nl.htm

Visitaties starten

Volgend jaar starten de evaluaties en bijhorende visitaties voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Professionals uit de onderwijs- en onderzoekswereld én naburige sectoren komen samen met de overheid op bezoek bij de organisaties. De syndicale vormingsinstellen en vormingsinstellingen voor personen met een handicap komen als eerste aan de beurt. Zie ook onze berichtgeving over het infomoment voor de visitatoren.

Een nieuw teamhoofd bij de administratie

Tegen begin 2013 kennen we het nieuwe teamhoofd Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk bij de administratie. Het teamhoofd vervangt Luc Goossens, die met pensioen gaat.

Subsidies in twee voorschotten van telkens 45% betaald

De subsidies voor erkende sociaal-culturele organisaties worden vanaf 2013 in twee voorschotten van telkens 45% (en een saldo van 10%) uitbetaald. Voorheen waren dat vier voorschotten (en een saldo). De ingreep vermindert de paperassen en geeft organisaties meer financiële flexibiliteit. Grote kosten bij het begin van het jaar hoeven bijvoorbeeld niet meer in grote mate voorgefinancierd te worden.

Sociale innovatiefabriek uit de startblokken

Op 7 december keurde de Vlaamse regering de opstart van de Sociale Innovatiefabriek goed. Dit initiatief werd door Vlaams minister Lieten op stapel gezet binnen het brede innovatiebeleid van de Vlaamse overheid. De Sociale innovatiefabriek wil een samenspel op gang zetten het maatschappelijk middenveld, de overheid en actoren uit de bedrijfswereld. Doel: sociaal ondernemerschap en sociale innovatie ondersteunen en promoten in functie van het oplossen van belangrijke maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen.

Geluidsnormen van kracht

Vanaf 1 januari 2013 treden de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in werking. De overheid goot alle informatie in een handzame brochure: op hun website vind je ook technische informatie en info over de regelgeving.

Departement CJSM hertekent organisatie

Het Departement CJSM start 2013 met een nieuwe interne structuur. Er zijn nu twee duidelijk afgelijnde beleidsafdelingen: de afdeling Cultuur en Media en de afdeling Sport en Jeugd. Overkoepelende beleidsitems worden behandeld door Domeincoördinatie. Het departement maakt van de gelegenheid gebruik om een nieuwe overkoepelende portaalsite www.cjsm.vlaanderen.be te lanceren. Later volgen nieuwe thematische sites Cultuur, Jeugd, Sport en Media.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA