Beginpagina > Minister van Financiën erkent problemen in het dossier fiscale (...)


Minister van Financiën erkent problemen in het dossier fiscale attesten

dinsdag 2 april 2013

Georges Gilkinet (Ecolo), voorzitter van de Kamercommissie Financiën en Meyrem Almaci, Kamerlid voor Groen, stelden in de Kamer enkele prangende vragen aan minister van Financiën Geens over de fiscale aftrekbaarheid van giften. Een zestigtal organisaties, waaronder een tiental uit onze sector, die tijdig hun aanvraag voor erkenning indienden, wacht immers nog steeds op nieuws van de bevoegde administratie. Zij kregen antwoord bij monde van Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. We vatten de belangrijkste elementen van de bespreking samen.

Structureel probleem

Zowel Gilkinet (Ecolo) als Almaci (Groen) klagen aan dat de moeilijkheden om fiscale attesten uit te kunnen reiken, al zeer lang aanslepen. “Het gaat echt om een structureel probleem”, aldus Almaci. Gilkinet voegt daar aan toe: “Dit is niet enkel problematisch voor de betrokken organisaties maar ook voor de tienduizenden burgers die in 2012 een gift hebben gedaan.

Die burgers verwachten in deze tijd van het jaar een kwijtschrift om bij hun personenbelasting te voegen. Zo kunnen zij genieten van een belastingvermindering van 45% op de betaalde sommen. Maar, aldus staatssecretaris Bogaert, “instellingen mogen slechts kwijtschriften afleveren nadat zij de erkenning voor het betreffende jaar hebben verkregen. Zij moeten aan de schenkers laten weten dat ze moeten wachten op de kwijtschriften. Voorlopige kwijtschriften of onder voorbehoud van erkenning zijn niet toegestaan.” Ook een ambtshalve verlenging voor 2012 is volgens hem niet toegelaten.

Last bij de schenker

Dit legt de last dus bij de schenker, want die zal bij laattijdigheid een rechtzetting van zijn belastingsaangifte moeten aanvragen bij de fiscus. “Dit verzwaart de huidige situatie”, aldus Amaci. Ze dringt dan ook aan op “een officieel schrijven aan die verenigingen zodat men die brief naar de betrokkenen kan doorsturen, zodat de verwarring weg is en er zeker geen negatief gevoel tegenover de organisatie zelf ontstaat.” Hendrik Bogaert blijft in zijn antwoord eerder op de vlakte: “Zonder mij te overengageren, denk ik dat dit door de administratie moet kunnen worden rechtgezet.

Complexe administratieve procedure

Een van de voornaamste problemen voor organisaties in het sociaal-cultureel werk betreft de complexe administratieve procedure die een collectief Koninklijk Besluit met zich meebrengt. De Minister van Financiën, bij monde van Bogaert, erkent dit ook. “Dat kan uiteraard slechts via een wijziging van het WIB 92 gebeuren en vereist daarom een politieke consensus.

De technische voorstellen om een aantal angels uit de administratieve procedure te halen, werden al in 2002 geformuleerd door een speciaal daartoe opgerichte Contactgroep – giften. Die werden ook bezorgd aan de Wetstraat, voorlopig zonder gevolg. De minister van Financiën heeft nu zijn administratie de opdracht gegeven om na te gaan hoe deze contactgroep gereactiveerd kan worden.

FOV-Infomoment

De FOV besprak tijdens een interwerksoortelijke bijeenkomst (29 maart) de problematiek van de fiscale attesten. We blijven ijveren voor een doorbraak in dit dossier en zullen de pistes die in het antwoord van Hendrik Bogaert worden aangereikt van nabij opvolgen.

Zie ook onze andere berichtgeving over het dossier.

Je vindt de integrale tekst van de parlementaire bespreking in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA