Beginpagina > Minister Bourgeios vergeet non-profit uit te (laten) nodigen


Minister Bourgeios vergeet non-profit uit te (laten) nodigen

donderdag 13 juni 2013

Sinds de afschaffing van het reisbureaudecreet werkt (een deel van) de reissector aan een systeem van zelfregulering. Minister Bourgeois is gastheer van het maandelijks technisch overleg dat het systeem moet uitwerken. De non-profit – nochtans een belangrijke organisator van kwaliteitsvolle reizen – is niet op het overleg uitgenodigd. Dat blijkt uit een vraag van Els Robeyns (sp.a) aan de minister.

Reisbureaudecreet

Even opfrissen: vanaf 2014 moeten reisbureaus niet langer voldoen aan de strenge eisen voor een vergunning. Die beslissing is er gekomen na een evaluatie van het huidige decreet. Daaruit bleek dat dit decreet, door heel wat tekortkomingen, de facto onwerkbaar was. In een eerste fase zullen reisbemiddelaars niet langer onder de vergunningsplicht vallen, vanaf 2014 heeft geen enkel reisbureau in Vlaanderen nog een vergunning nodig om reizen te verkopen.

Met de afschaffing van het decreet kunnen sociaal-culturele verenigingen, scholen en vriendengroepen weer reizen en uitstappen organiseren. Ook na de afschaffing van het decreet blijft de consument beschermd. De reissector zou tegen 2014 in onderling overleg werken aan een systeem van zelfregulering.

Vraag van Els Robeyns

Els Robeyns (sp.a) polste in een schriftelijke vraag aan minister Bourgeois naar een stand van zaken. Wie wordt bij het overleg over de zelfregulering betrokken? Schuiven de non-profitorganisaties en –federaties mee bij de besprekingen aan tafel? Zij organiseren immers kwaliteitsvolle reizen en leggen bovendien ook andere accenten, zoals toegankelijkheid en duurzaamheid.

Het antwoord van de minister

Minister Bourgeois bevestigt in zijn antwoord dat (een deel van) de reissector inderdaad op dit moment aan een systeem van zelfregulering werkt. Dat gebeurt binnen een beperkte technische werkgroep van vijf beroepsverenigingen. De werkgroep komt elke maand samen op het kabinet van de minister. De kabinetsmedewerkers van minister Bourgeois wonen het overleg enkel bij als waarnemer. Minister Bourgeois: “ de non-profitsector is niet betrokken bij de werkzaamheden van deze beperkte technische werkgroep. Het initiatief tot het opstarten van deze beperkte technische werkgroep kwam van de beroepsverenigingen zelf.

Je vindt vraag en antwoord op de website van het Vlaams Parlement.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA