Beginpagina > FOV blijft problematiek fiscale attesten op de agenda plaatsen


FOV blijft problematiek fiscale attesten op de agenda plaatsen

woensdag 12 juni 2013

Vorige maand liet George Gilkinet (Ecolo-Groen) opnieuw van zich horen in het dossier over de fiscale aftrekbaarheid van giften. Na een eerdere parlementaire vraag op 26 maart vroeg hij minister Geens een stand van zaken.

Geen duidelijkheid over timing

Geens verkondigde dat twee Koninklijke Besluiten werden ondertekend op 25 april en vervolgens gepubliceerd in het Staatsblad op 2 mei. Deze Besluiten bevatten ondermeer de erkenning van zeven van onze lidorganisaties. Zij werden hier intussen schriftelijk van op de hoogte gebracht. Aan de organisaties die een aanvraag tot (verlenging van) erkenning indienden in 2011 en nog steeds geen nieuws ontvingen, beloofde Geens de bevoegde administratie de opdracht te geven hen zo snel mogelijk een stand van zaken te bezorgen.

Deze lidorganisties ontvingen inderdaad een brief afgelopen week. Het schrijven geeft weliswaar een zicht op waar het dossier zich bevindt in de administratieve procedure, maar biedt geen duidelijkheid over wanneer het Koninklijk Besluit met de erkenning daadwerkelijk zal verschijnen. Dit maakt het nog steeds moeilijk om schenkers gerust te stellen.

Geens gaf ook aan dat hij de betrokken administraties er toe zal aansporen om de procedure in de toekomst te bespoedigen. Voorts is hij gewonnen voor het idee om een meer systematische communicatie met de aanvragers te onderzoeken. Op langere termijn, zo gaf Geens aan, wil hij dat er wordt gewerkt aan een harmonisering van de erkenningsprocedures.

De minister speelt hiermee in op de pijnpunten die FOV al lang aankaart.

FOV opgenomen in Contactgroep Giften

Geens besloot zijn antwoord door de heropstart van de zogenaamde Contactgroep Giften aan te kondigen. Al in 2002 formuleerde deze groep – bestaande uit vertegenwoordigers van de fiscale administratie en middenveldorganisaties - voorstellen om een aantal angels uit de administratieve procedure te halen. Die voorstellen werden destijds ook bezorgd aan de Wetstraat, helaas zonder gevolg.

Na een uitdrukkelijk verzoek aan de minister, maakt ook FOV nu deel uit van deze Contactgroep. Een eerste bijeenkomst vond plaats op vrijdag 7 juni. FOV zal de pijnpunten die de sociaal-culturele sector ervaart in dit dossier op de agenda plaatsen en samen met andere betrokken sectoren meewerken aan oplossingen.

Je vindt de integrale tekst van de parlementaire bespreking (zie pg. 8) in de rechterkolom. Het artikel over de parlementaire vraag van 26 maart leest u hier.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA