Beginpagina > Vrijwillig engageren zonder je vingers te verbranden: drie voorstellen


Vrijwillig engageren zonder je vingers te verbranden: drie voorstellen

dinsdag 16 juli 2013

Een groepje Aalsterse carnavalisten moet persoonlijk opdraaien voor de kosten van een brand in een loods. De carnavalisten vormden een feitelijke vereniging, geen vzw, waardoor ze persoonlijk aansprakelijk gesteld konden worden. De FOV pleit al langer voor een betere bescherming en omkadering van mensen die zich engageren, binnen of buiten een vzw-structuur. We formuleerden in de pers drie voorstellen om dergelijke calamiteiten te vermijden.

Voorstel 1: promotie en uitbreiding van de collectieve vrijwilligersverzekering

Elke Vlaamse provincie biedt momenteel een gratis verzekering aan voor vrijwilligers in occasionele initiatieven en (feitelijke) verenigingen. De verzekering biedt dekking voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Ook de financiële gevolgen van eventuele lichamelijke letsels worden gedekt. Er is wel een (zeer beperkte) limiet van 100 vrijwilligersdagen per organisatie. De Nationale Loterij financiert deze verzekering. Volgens ons verdient deze collectieve polis extra promotie en uitbreiding. Ook een uitbreiding van deze polis naar bestuurdersaansprakelijkheid (bij een vzw) verdient aanbeveling.

Voorstel 2: invoeren van ‘vzw-light’

De stap naar een vzw-structuur biedt de beste bescherming voor vrijwilligers. De huidige vzw-wetgeving legt echter disproportionele formaliteiten op voor kleine groepen van mensen die zich gewoon ‘veilig’ willen engageren. De FOV pleit daarom voor een herziening van de vzw-wetgeving om de invoering van een soort vzw-light mogelijk te maken. Een dergelijke ‘vzw-light’ moet met minder formaliteiten dezelfde bescherming bieden.

Voorstel 3: de polis van bestaande organisaties versterken

Wellicht de eenvoudigste manier om je als geëngageerde groep te beschermen, is je aan te sluiten bij een bestaande vzw (vereniging). Deze vzw is immers wettelijk verplicht om haar vrijwilligers te laten instappen in de burgerlijke aansprakelijkheid-polis die zij voor de vrijwilligers afsluit. Dergelijke verenigingen hebben dikwijls gunstiger voorwaarden voor aansprakelijkheidsverzekering dan wanneer je ze individueel afsluit. Je krijgt er bovendien nog extra ondersteuning bovenop. Goede verzekeringen blijven natuurlijk duur, ook voor vzw’s. De FOV is al langer vragende partij voor een incentive vanuit de overheid om de polis van bestaande vzw’s te optimaliseren.

Je vindt onze reactie op de zaak in De Morgen en in de rechterkolom. Meer info over onze standpunten vind je op veerkracht.fov.be. Contacteer ons gerust bij vragen.

Meer info over de provinciale verzekering vind je hier:


Ook het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk volgt deze problematiek op de voet en biedt juridisch advies.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA