Beginpagina > Miljoenenclaim tegen natuurverenigingen "niet geloofwaardig"


Miljoenenclaim tegen natuurverenigingen "niet geloofwaardig"

woensdag 2 oktober 2013

Er loopt een klacht tegen de Vlaamse overheid wegens het subsidiëringsbeleid voor de aankoop van natuurgebieden. Dat zou marktverstorend werken. Natuurpunt vzw reageert vol vertrouwen op de klacht. Niettemin legt dit een toenemende druk bloot om organisaties die werken voor het algemeen belang als ‘ondernemingen’ te kwalificeren. Ook de FOV hekelt al een tijdje deze evolutie.

Marktverstoring

De Vlaamse Vereniging voor Gelijkberechtiging Natuurbeheer (VVGN) stapt naar de Europese Commissie met een klacht tegen de Vlaamse overheid. De VVGN kan als private natuurbeheerder naar eigen zeggen geen beroep doen op subsidies voor het aankopen van gronden en vinden dat een verstoring van de markt.

Niet geloofwaardig” zegt Natuurpunt in een persbericht van 18 september. “De kwaliteitscriteria zijn streng, maar het kan. De jagers en landeigenaars hebben de afgelopen decennia nooit gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Vinden ze de kwaliteitseisen te hoog? De (commerciële) beperkingen te verregaand?

Vanuit het oogpunt van de VVGN is natuurbeheer een economische sector als een andere; subsidies voor natuurbeheer zijn in hun ogen een verstoring van de markt. De klacht van de VVGN is belangrijk omdat – bij bevestiging - subsidies mogelijks als (onterechte) staatsteun aan ondernemingen zouden worden gezien, met alle gevolgen van dien.

Natuurbeheer als algemeen belang

Volgens Natuurpunt dient hun natuurbeheer het algemeen belang. Daarmee ligt hun visie in lijn met een recente uitspraak van het Europees Hof: de activiteit natuurbeheer is een "exclusively social objective". Natuurbeheer is geen business, maar is van groot maatschappelijk nut, zo stelt het Hof. Natuurorganisaties zien die uitspraak als een steun in de rug. Natuurpunt heeft er daarom alle vertrouwen in dat de in het verleden verleende subsidies rechtmatig zijn.

Middenveld geprangd tussen markt en overheid

De discussie in Vlaanderen zal nog wel enige tijd woeden en illustreert hoe het werkveld van het middenveld in toenemende mate enger wordt. Soms worden we beschouwd als een concurrerende onderneming, dan weer als een (aanbestedende) overheid, maar steeds minder als een “derde vorm”, tussen markt en overheid.

Daarom wil de FOV dat de EU de specifieke positie voor CSO’s (Civil Society Organizations) erkent en deze positie niet altijd vanuit een uitzonderingssituatie moet worden bedongen. Je leest er meer over in Veerkracht, onze ambitiebundel voor een sterk sociaal-cultureel beleid.

Je vindt de reactie van Natuurpunt hier. Meer weten over de VVGN: www.vvgn.be.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA