Beginpagina > Leidraad overheidsopdrachten voor gesubsidieerde organisaties


Leidraad overheidsopdrachten voor gesubsidieerde organisaties

woensdag 4 december 2013

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu is hij er: de Vlaamse ‘leidraad’ overheidsopdrachten voor gesubsidieerde organisaties. De leidraad kwam er op aandringen van ‘de Verenigde Verenigingen’, dat dringend duidelijkheid vroeg over hoe verenigingen met de regels moeten omgaan. De leidraad biedt een handig overzicht, maar echte rechtszekerheid kan de overheid niet bieden.

Op 1 juli 2013 werd de nieuwe Belgische wetgeving overheidsopdrachten van kracht. Onder bepaalde voorwaarden worden ook verenigingen beschouwd als aanbestedende overheden, waardoor zij onderworpen zijn aan de nieuwe regelgeving. Het belangrijkste criterium daarvoor is: voor meer dan 50% gesubsidieerd zijn.

Rechtszekerheid: van omzendbrief naar leidraad

‘de Verenigde Verenigingen’ drong er bij de Vlaamse overheid op aan om duidelijkheid te verschaffen over hoe verenigingen met de regels moeten omgaan. Voor heel wat organisaties komen de regels immers echt uit de lucht gevallen. Oorspronkelijk zou de Vlaamse overheid een omzendbrief publiceren over de toepassing voor gesubsidieerde verenigingen. Die omzendbrief werd later echter afgezwakt tot een leidraad.

De leidraad biedt een handig overzicht van de dingen waar je als vereniging op moet letten, maar heeft geen juridische waarde. Rechtszekerheid kan de Vlaamse overheid er dus niet mee bieden. De toepassing van de regels blijft – zonder vrijstellingen of hogere toepassingsdrempels - een zaak van casuïstiek – te bekijken van geval tot geval. Je vindt de leidraad op de website van de Vlaamse overheid.

Vermoeden van ongezond verstand

De FOV vindt dat de regels voor overheidsopdrachten hun doel voorbijschieten als ook gesubsidieerde verenigingen ze zonder meer moeten naleven. Op zich lijken objectieve gunningen een voorbeeld van goed bestuur en gezond verstand. Het is maar logisch dat je bedachtzaam omspringt met middelen van de belastingbetaler. Echter: 99% van de verenigingen heeft daar geen regelgeving voor nodig. Verenigingen spenderen sowieso – en zeker met de besparingen - zuinig en bedachtzaam. De voortschrijdende juridisering roept een vermoeden van ongezond verstand in het leven.

Bovendien komt deze regelgeving bovenop tal van andere verplichtingen die lokale vrijwilligers zich op de nek halen: de vrijwilligerswetgeving, de vzw-wetgeving, verzekeringen, geluidsnormen, voedselveiligheid, reisbureauwetgeving, verantwoording voor subsidies, billijke vergoeding, SABAM…

Je vindt de leidraad op de website van de Vlaamse overheid.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA