Beginpagina > Overleg over gegevensregistratie van start


Overleg over gegevensregistratie van start

vrijdag 13 december 2013

Sinds een tijdje timmert de overheid aan een nieuw systeem van gegevensregistratie voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, naar analogie met het Boekstaven-project van de sector zelf. Begin deze week startten de gesprekken met delegaties uit de sector. Doel is om samen tot een gedragen systeem en een doordachte ontsluiting van de gegevens te komen.

Wat voorafging

In haar beleidsnota 2009-2014 stipte Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege aan dat er te weinig systematische gegevens binnen de cultuursector voorhanden zijn. Ook gaf ze aan dat er nood is aan een betere uitwisseling en terbeschikkingstelling van bestaand onderzoeksmateriaal. De administratie cultuur kreeg bijgevolg de opdracht om voor de verschillende subsectoren één en ander te ontwikkelen. Daarop startte de IVA Sociaal-Cultureel Werk een traject om tot een indicatorenset voor gegevensregistratie te komen. Dit traject ging in 2011 van start en mondde uiteindelijk uit in een onderzoeksopdracht voor de TOR-groep van de VUB. Dit onderzoek werd eind 2012 afgerond. Nu wordt deze kadernota opnieuw aangegrepen voor verdere gesprekken tussen sector en overheid.

Overleg van start

De kadernota van de TOR-werkgroep (onder leiding van Ignace Glorieux, VUB) dient als basis voor de gesprekken. Boekstaven, de jaarlijkse FOV-publicatie met cijfermateriaal over onze sector, vormde een belangrijk uitgangspunt voor deze kadernota. Hoe het gegevensregistratiesysteem er concreet zal uitzien, is nog niet duidelijk. Eerst wil men overeenstemming bereiken over de indicatoren. Overheid en sector zijn het erover eens dat de verzamelde gegevens niet dienen om organisaties te evalueren - daarvoor zijn er al de beleidsplannen, voortgangsrapporten, financiële verslagen, visitaties, eindevaluatieverslagen, bezoeken ter plaatse...-, maar wel als een instrument voor beleidsmonitoring zullen dienen.

Begin deze week werd een nieuwe fase in het project aangevat. Delegaties van de sector gaan met de overheid in technisch overleg. Het eerste overleg, met de werksoort Vormingplus, verliep alvast constructief. Spoedig zal ook het overleg met de overige werksoorten starten.

Relevante gegevens

De FOV vindt het belangrijk dat de inzichten over de sector gestoeld zijn op relevante feiten. Daarom begon de FOV in 2008 met de uitgave van een jaarlijkse monitor van de sector, Boekstaven. Intussen werd Boekstaven een gewaardeerd instrument om, onder meer, het jaarlijkse indicatorenboek VRIND van de Vlaamse overheid te spijzen. Ook wordt Boekstaven geregeld gebruikt in parlementaire debatten, zoals afgelopen woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.

Sector en de overheid hebben er alle baat bij om gemeenschappelijke doelen in te bepalen voor gegevensregistratie. De huidige open dialoog vinden we waardevol. Voorts blijven we veel belang hechten aan onze rol om het draagvlak bij de sector voortdurend in de gaten te houden.

Cijfers zijn slechts deel van werkelijkheid

En tot slot. Cijfers geven slechts een deel van de werkelijkheid weer. In deze "meten is weten"-samenleving blijft een kwalitatieve onderbouwing van de sector minstens even belangrijk. Dat blijkt ook uit onze ervaringen met Boekstaven. De FOV rekent erop dat de overheid samen met de sector kwalitatieve duiding zal verzorgen bij het verzamelde materiaal.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA