Beginpagina > Vlaams Parlement wil dat regering zich harder inspant voor verenigingen


Vlaams Parlement wil dat regering zich harder inspant voor verenigingen

vrijdag 13 december 2013

Het onderzoek van de Koning Boudewijnstichting over de financiële problemen bij steeds meer verenigingen (zie andere berichtgeving) zorgde woensdag ook in het Vlaams parlement voor debat. Chokri Mahassine (sp.a) bond de kat de bel aan met een actuele vraag, waarbij ook andere parlementsleden zich aansloten. Het ene voorstel volgde op het andere.

Te laat en te weinig

Dat de financiële crisis ook de verenigingen treft, daar is zowat iedereen in het Vlaams Parlement het over eens. Dat er geen toveroplossingen bestaan, daarover ook. Maar duidelijk werd wel dat er een tandje moet worden bijgestoken om deze tendens tegen te gaan. Chokri Mahassinne wees erop dat tegelijk met het dalen van de subsidies, de administratieve lasten toenemen. Voor cultuurminister Joke Schauvliege was de recente maatregel van partijgenoot en financiënminister Koen Geens om het btw-plafond voor kleinere verenigingen te verhogen alvast een goede zaak (zie vorige berichtgeving). Mahassine vond dit “fantastisch”, maar “allemaal veel te laat en veel te weinig”, waarmee hij – ondanks signalen in federale kringen - duidelijk het engagement verwoordde dat zijn partij hier verder in wil gaan.

Hulpverslaafden

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wees op de gevaren van een te grote afhankelijkheid van subsidies en pleitte er, zoals in andere cultuurdossiers, voor om alternatieven uit te werken “om die verenigingen sterker te maken” zodat ze bij besparingen “verder kunnen zonder of met minder subsidies”. Hij denkt aan crowdfunding en de tax shelter. Ook Boudewijn Bouckaert (LDD) pleitte hiervoor: “wij hebben verenigingen overladen met een systeem van subsidies. Zij zijn hulpverslaafden geworden”. Minister Schauvliege bracht meer realiteitsbesef bij door erop te wijzen dat uit Boekstaven (zie vorige berichtgeving) blijkt dat het erkende sociaal-cultureel volwassenenwerk op dit moment gemiddeld al de helft van zijn middelen uit een diversiteit van andere inkomsten haalt.

Nog voorstellen

De cultuurminister gaf aan dat de Vlaamse regering zich engageert om de studie van naderbij te bekijken en per verenigingssector na te gaan welke oplossingen best zijn. Voor Chokri Mahassinne kan dit niet vlug genoeg gaan: “wanneer we aan die snelheid doorgaan, zullen we, wanneer is onderzocht wat we precies moeten doen, bijna geen verenigingsleven meer hebben”. Voor hem moet op de eerste plaats de overregulering worden aangepakt. Bart Caron (Groen) wees op de moeilijke positie tussen markt en overheid en meende dat het vooral de kleinere verenigingen zijn die op de eerste plaats hulp nodig hebben. Johan Sauwens (CD&V) maande Joke Schauvliege aan om structurele maatregelen te nemen en Marius Meremans (N-VA) gaf aan dat de Vlaamse overheid meer moet investeren in de bovenlokale begeleiding van lokale initiatieven.

Veerkracht

De FOV stelt met genoegen vast dat er heel wat concrete voorstellen de ronde deden. Deze en andere ideeën om het brede sociaal-cultureel werk daadwerkelijk te ondersteunen, werden door ons gebundeld in “Veerkracht, ambitie voor een sterk sociaal-cultureel beleid”.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA