Beginpagina > KBS-barometer: voor verenigingen duurt de crisis onverminderd (...)


KBS-barometer: voor verenigingen duurt de crisis onverminderd voort

vrijdag 13 december 2013

Voor de vierde keer op rij, analyseerde de Koning Boudewijnstichting de jaarrekeningen van meer dan 6.000 grote vzw’s uit alle hoeken van het middenveld. Het aantal verlieslatende vzw’s blijft stijgen. Uit een bijkomende bevraging in opdracht van de KBS komt dezelfde trend naar voor: een op de drie vzw’s heeft het financieel moeilijk, vier op de tien vzw’s vreest voor het behoud van de werking en activiteiten.

Steeds moeilijker

De resultaten van de vierde barometer van het verenigingsleven bevestigt de trend: sinds het begin van de crisis in 2008 krijgen steeds meer verenigingen het steeds moeilijker.

Op meer dan 6.000 geanalyseerde grote vzw’s die hun jaarrekeningen bij de Nationale Bank van België neerleggen, is er een stijging van 7% voor de verlieslatende vzw’s. De boekhoudkundige ratio’s ‘marge’ en ‘rendabiliteit’ (indicatoren voor de financiële gezondheid van een vzw) eroderen.

Een bevraging bij 700 verantwoordelijken van kleine, grote en zeer grote verenigingen, versterkt dit beeld. Een op de drie verenigingen geeft aan het financieel moeilijk te hebben. Dit heeft duidelijk te maken met krimpende overheidsbudgetten (goed voor gemiddeld 50% van de inkomsten van de organisaties). Steeds meer verenigingen geven aan steeds minder subsidies te ontvangen. Zij gaan dan ook op zoek naar andere inkomstenbronnen. Tegelijk zoeken de vzw’s manieren om hun werkingskosten zoveel mogelijk te reduceren. En ook op personeel wordt bespaard; naast naakte ontslagen (19%) schakelen heel wat organisaties over op deeltijds werk.

Ondanks deze inspanningen zet de financiële situatie bij 55% een rem op de lancering van activiteiten. Meer zelfs, 39% van de organisaties vreest voor het behoud van haar huidige activiteiten!

Vrijwilligers als lapje voor het bloeden?

Opmerkelijk is dat 33% van de bevraagde vzw’s als gevolg van de crisis meer vrijwilligers inzet. Deze vaststelling doet hier en daar vragen rijzen over de maatschappelijke rol van vrijwilligers in deze organisaties. Een van de ondervraagden verwoordt het als volgt in de studie: “Wij voelen een enorme druk op het vrijwilligerswerk, zodat het bijna een instrument wordt binnen de arbeidsmarkt.” Een vaststelling en een bedenking die alvast volgens de FOV naast krantenkoppen ook een diepgaandere studie over diverse vormen van maatschappelijk engagement en betrokkenheid verdient.

De studie was voer voor een bespreking in het Vlaams Parlement (zie andere berichtgeving). Hier lees je onze kijk op het crisisdebat.

Je vindt het de presentatie van onderzoeksbureau Ipsos (pdf) hier en de de presentatie van de KBS zelf hier (pdf) hier.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA