Beginpagina > Uitbreiding Uitpas Vlaanderen


Uitbreiding Uitpas Vlaanderen

dinsdag 11 maart 2014

De Vlaamse UiTPAS kent een uitbreiding naar vier nieuwe regio’s. De Sectorraad van het sociaal-cultureel werk erkent de potentie van de pas om mensen in armoede te bereiken. Echter, om van de vrijetijdskaart ook een succesvol instrument voor toeleiding te maken, is nog heel wat werk aan de winkel.

Eind 2013 besliste de Vlaamse regering het experiment met de UiTPAS uit te breiden (zie ook vorige berichtgeving). Na een positieve evaluatie in de regio Aalst, wordt de UiTPAS nu ook verder uitgerold in de steden Gent en Oostende en de regio’s Kortrijk en Turnhout. In de loop van 2014 wordt een kader verschaft op basis waarvan alle lokale besturen die met een UiTPAS willen starten, zich kandidaat kunnen stellen.

Wat is de UiTPAS

De UiTPAS is een vrijetijdskaart die verhoging van deelname aan cultuur-, jeugd-, sport- en andere vrijetijdsactiviteiten wil stimuleren voor iedereen. Tegelijk heeft de UiTPAS de ambitie om mensen in armoede op een niet-stigmatiserende manier aan te zetten tot een grotere cultuurparticipatie.

Betreffende deze tweede doelstelling maakte de sectorraad Sociaal-Cultureel Werk 5 maart 2014 haar advies over de UiTPAS bekend.

De raad ziet de UiTPAS als een instrument dat overal inzetbaar is, maar waarschuwt ervoor dat toeleiding van mensen in armoede en de verdere ontwikkeling (bijvoorbeeld in niet-stedelijke gebieden) steeds op maat dient te gebeuren. Zij kaart dan ook het gebrek aan visie en een algemeen beleidskader aan.

Om de Vlaamse regering op weg te helpen – dit advies werd op eigen initiatief geschreven- doen zij alvast een aantal aanbevelingen voor de verschillende beleidsniveaus, waaronder:

  • Koppel bestaande beleidslijnen (o.a. Participatiedecreet, Decreet Lokaal Cultuurbeleid, Vlaamse Beleidsprioriteiten, etc.) om te komen tot een integraal armoedebeleid;
  • Verruim de werking naar jeugd, sport en media, alsook naar belendend beleid, zoals bijvoorbeeld welzijn, toerisme en onderwijs;
  • Laat deze verruiming in het aanbod weerspiegelen. Het aanbod binnen het proefproject bleef immers te beperkt tot wat gemeenzaam een middenklasse-aanbod wordt genoemd;
  • Bouw, om in de toekomst succesvol te zijn, ook kennis op voor niet-verstedelijkte gebieden met beperkte netwerken en ervaringen omtrent toeleiding. Ook hier blijft procesondersteuning op lokaal niveau noodzakelijk;
  • Hou in de huidige context van besparingen de financiële haalbaarheid van inspanningen en een verbreding naar landelijke gebieden voor ogen.

Het volledige advies van de SARC, kan je nalezen in de rechterkolom.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(144.9 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA