Beginpagina > Persbericht: Bevraging bij bijna 1000 respondenten over inspraak in (...)


Persbericht: Bevraging bij bijna 1000 respondenten over inspraak in gemeenten

woensdag 12 maart 2014

Hoe verliep de geïntroduceerde meerjarenplanning voor lokaal beleid? Dat vroegen middenveldorganisaties zich af. Daarom bevroegen ‘de Verenigde Verenigingen’, de sociaal-culturele sectorfederatie FOV en het Forum voor Amateurkunsten een duizendtal betrokkenen. De resultaten van deze bevraging wijzen op een zorgwekkend lage betrokkenheid vanwege burgers, verenigingen en adviesraden.

De resultaten:

De bevraging wierp een inzicht in de wijze waarop de ‘beleids- en beheerscyclus’ (BBC) in de praktijk functioneert en werd afgenomen bij zo’n duizend betrokken vrijwilligers, verenigingsprofessionals, gemeenteprofessionals en schepenen.

De grootste bezorgdheid kwam aan het licht voor wat betreft de betrokkenheid van de belanghebbenden in de meerjarenplanning. 53 procent van de ambtenaren ziet hun betrokkenheid ten opzichte van vroegere beleidsplanningen dalen. Deze groep ambtenaren is ook aanzienlijk minder te spreken over de samenwerking: 70 procent van hen heeft een mindere samenwerking ervaren en 26 procent is argwanend of er rekening gehouden wordt met hun inbreng. De schepenen zijn daarentegen zeer positief: 77 procent van de schepenen stelt meer betrokken zijn dan vorige keren.

Op het vlak van inspraak van burgers en adviesraden is het resultaat nog bedroevender. 69 procent van de respondenten werden als burger niet bevraagd noch geïnformeerd. 68 procent van de adviesraden werden bevraagd of gaven zelf advies. 45 procent van hen kreeg geen enkele feedback. 12 procent heeft geen enkel vertrouwen dat inspraak enige impact had. Daar tegenover staat dat 87 procent van de schepenen zegt meerdere adviesraden geconsulteerd te hebben.

Bij verenigingen (middenveldprofessionals) oogt de inspraak eveneens mager. 31 procent van de verenigingen gaf zelf suggesties voor het meerjarenplan. De helft van hen (49 procent) denkt dat er rekening mee gehouden werd. 22 procent van de verenigingen werd expliciet door de gemeente om expertise gevraagd.

Mogelijks heeft deze magere betrokkenheid ook te maken met het feit dat slechts 62 procent van de verenigingen en 53 procent van de burgers weten waar de BBC over gaat. Op vlak van een brede, representatieve betrokkenheid van verenigingen en burgers zal in de toekomst nog gewerkt moeten worden.

Naast betrokkenheid, werd in de bevraging ook gepeild of de samenwerking is toegenomen, de planlast is verminderd en de duidelijkheid en coherentie van het gevoerde beleid is toegenomen. Op vlak van samenwerking wijzen de cijfers op een prille vooruitgang. Iets meer dan de helft van de respondenten, schepenen en gemeenteprofessionals, stellen verder vorderingen vast op vlak van coherente beleidsvoering. Tot slot voelde 77 procent van de schepenen en 70 procent van de ambtenaren geen planlastvermindering.

De bevraging bevestigt alvast een mix van optimisme en ongerustheid bij het verenigingsleven. Enerzijds is er een pril optimisme over een licht verbeterde samenwerking binnen én buiten het gemeentelijk apparaat. Daartegenover staat dat de participatiegraad en –impact van burgers, verenigingen en adviesraden niet noodzakelijk is toegenomen. Ook de beleidslijnen zijn niet steeds duidelijker geworden en op vlak van planlastvermindering is er nog geen voelbare vooruitgang geboekt.

“De resultaten uit de bevraging tonen voor ons alvast dat de beleidsbetrokkenheid van burgers en verenigingen er alvast niet op vooruit is gegaan. De democratie lijkt verliezer van de meerjarenplanning”, aldus Dirk Verbist, directeur FOV.

Het maatschappelijk middenveld roept steden en gemeenten daarom op om de komende jaren maximaal samen te werken met lokale organisaties en burgerinspraak te verzekeren. Daarnaast vraagt het een grondige evaluatie en eventuele bijsturing van de meerjarenplanning.

Het verenigingsleven geeft met oproep tot New Deal en Adviesversterker zelf het goede voorbeeld.

“Omdat de uitkomsten van de bevraging niet onverdeeld positief zijn, roepen we steden en gemeenten op tot een New Deal tussen lokale overheden, administraties en verenigingen.”, aldus Dirk Verbist, directeur van FOV.

Op initiatief van ‘de Verenigde Verenigingen’, FOV, Bond Beter Leefmilieu, FARO en het Forum van Amateurkunsten gaan op 1 april 2014 verenigingen, ambtenaren en lokale besturen in Brussel op zoek naar deze lokale New Deal.

Naast de New Deal lanceren ‘de Verenigde Verenigingen’ en de dertien Vormingsplus-centra met steun van minister Bourgeois de Adviesversterker. Met de adviesversterker kunnen lokale overheden aan een scherp tarief een unieke trajectbegeleiding voor lokale adviesraden bestellen. Voor deze begeleiding wordt beroep gedaan op het rijke vormingsaanbod van allerhande organisaties.

De Infographic van de bevraging

Lees het volledige persbericht in de linker kolom


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(127.2 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA