Beginpagina > Jo De Ro bevraagt minister Bourgeois over lokale participatie


Jo De Ro bevraagt minister Bourgeois over lokale participatie

maandag 24 maart 2014

Jo De Ro (Open Vld) stelde minister Bourgeois in de commissie binnenlandsbestuur een vraag naar aanleiding van de bevraging rond de meerjarenplanning van De Verenigde Verenigingen, de FOV en het Forum voor Amateurkunsten. De commissie reflecteerde rond de resultaten en besluit: een nulmeting is nodig! Ook de New Deal (1 april) en de adviesversterker kwamen aan bod.

Bevraging rond de meerjarenplanning

In oktober 2012 werden nieuw gekozen gemeentebesturen geconfronteerd met een compleet nieuwe opdracht als gevolg van de ‘interne staatshervorming’. In plaats van afzonderlijke plannen over jeugdbeleid, cultuurbeleid, milieubeleid e.d. werden beleidsideeën gebundeld in een meerjarenplan voor de komende vijf jaar (2014-2018). Daaraan was meteen ook een nieuw, ingenieus boekhoudsysteem gekoppeld: de beleids- en beheerscyclus (BBC). Daarom sloegen het verenigingsnetwerk ‘de Verenigde Verenigingen’, het Forum voor de Amateurkunsten en de sociaal-culturele sectorfederatie FOV de handen in elkaar om de impact van de interne staatshervorming op lokale inspraak na te gaan. Daartoe organiseerden ze een bevraging bij schepenen, lokale ambtenaren, verenigingen en vrijwilligers/burgers over de opmaak van het meerjarenplan. Vragen gingen over betrokkenheid en de moeilijkheid van de oefening. Ook vroegen ze naar het proces en de samenwerking binnen gemeenten. De antwoorden geven een allereerste indicatie van hoe lokale spelers deze ommezwaai beleefd en verteerd hebben. Meer informatie over de bevraging rond de meerjarenplanning kan je nalezen via deze link.



Debat in het Vlaams parlement:

Jo De Ro (Open Vld):

"Minister, hoe staat u ten opzichte van de bevraging en de resultaten ervan? Ongetwijfeld deden bepaalde cijfers u toch de wenkbrauwen fronsen. Zult u nog een onderzoek laten uitvoeren naar de lokale gevolgen van de meerjarenplanning en BBC? Zo ja, zit daar een timing op? Indien de resultaten kloppen, welke maatregelen kunnen dan eventueel worden genomen om de gestelde gevolgen op lokaal vlak van de meerjarenplanning en BBC te verhelpen? In het advies van het middenveld wordt gesteld dat ‘de Verenigde Verenigingen’ met de Adviesversterker gestart is. Wordt dit initiatief door u gesteund en zo ja, zal het in de toekomst verder worden ondersteund?"



Minister Bourgeois geeft in zijn antwoord aan de inspanningen van het middenveld te waarderen:

"Mijnheer De Ro, het is bijzonder waardevol dat deze organisaties door middel van deze bevraging betrokkenheid tonen bij het dossier van de lokale beleids- en beheerscyclus."

Hij betreurt het echter dat de gemeenteraadsleden niet bevraagd werden. Tevens benadrukt hij dat er op dit moment mogelijk nog geen planlastvermindering vast te stellen is bij de lokale besturen:

"[de] BBC op zich leidt niet tot planlastvermindering. Integendeel, er moet nu worden gepland voor zes jaar ver. Vandaar waarschijnlijk dat de perceptie bestaat dat er niet minder planlasten zijn dan vroeger, maar meer."



Een nulmeting:

Jo De Ro:

"is er überhaupt een planning voor een nulmeting of een meting bij gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters en gemeentepersoneel op vlak van planlast en aanvoelen van verbetering van transparantie en samenwerking en van de vier doelstellingen die BBC had bij die drie groepen?"

Minister Bourgeois worstelt in zijn antwoord duidelijk met het principe van een bevraging die peilt naar de tevredenheid, maar geeft toch aan een analyse van de meerjarenplannen te willen ondernemen:

"Ik zal het SBOV vragen in het licht van de volgende opdracht van het steunpunt beleidsaanbevelingen te formuleren en na te gaan hoe een en ander beter kan worden aangepakt. Dit lijkt me de beste werkwijze. Ondertussen ondersteun ik de ‘Verenigde Verenigingen’ om het participatieproces te versterken en te verbeteren wat dat mogelijk zou zijn. We moeten trachten de adviesraden hierin een grotere rol te laten spelen."



Adviesversterker en "New deal"

Jo De Ro:

"Ten slotte vond ik het heel positief dat de organisatoren of initiatiefnemers van deze bevraging zich niet hebben beperkt tot het verzamelen van gegevens en het geven van de cijfers aan de media en het publiek, maar dat ze zelf ook al initiatieven hebben genomen om die gemeentelijke democratie te versterken en adviesversterker.be hebben gelanceerd. Het traject heeft inderdaad een scherpe prijs, daarin hebt u gelijk, maar u weet ook dat gemeenten – en dan zeker kleinere gemeenten – niet altijd evenveel middelen hebben om iets te doen. ... Ik heb op de website ook gelezen dat een new deal zal worden georganiseerd om deze vorm van gemeentelijke democratie nog te versterken. Ziet u op dat vlak ook een rol weggelegd voor u als minister of voor uw opvolger, alsook voor uw diensten?"

Minister Bourgeois:

"Op 12 maart heeft ‘de Verenigde Verenigingen’ de Adviesversterker gelanceerd. Het betreft een initiatief om de participatie lokaal te versterken. Het biedt lokale overheden de mogelijkheid om aan een scherp tarief in te tekenen op een vormingsaanbod op maat van hun lokale adviesraden. Dit initiatief wil lokale adviesraden relevanter en performanter maken en laten inspelen op de vraag van lokale besturen naar goed functionerende raden. Ik zal dit initiatief zeker steunen – en heb dat al gesteund – door hieraan de nodige publiciteit te verlenen. De nieuwsbrief daaromtrent verschijnt binnenkort. Verder wordt een en ander ook gepubliceerd op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur."



Lees het voorlopige verslag van de commissie



Meer informatie over adviesversterker


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA