Beginpagina > Volwassenen stimuleren om te leren? Tijd voor actie!


Volwassenen stimuleren om te leren? Tijd voor actie!

woensdag 30 april 2014

Hoe brengen we alle volwassenen ertoe om te blijven leren? Die vraag staat centraal in de strategische verkenning die de denkgroep Stimuli voor het Leren van Volwassenen ondernam. "We moeten krachtiger inzetten op het blijven leren door volwassenen. Dat is de beste investering in geslaagde arbeidsloopbanen en in democratisch burgerschap", aldus Herman Baert, voorzitter van de denkgroep.

Opleidingshandicap

De VLOR liet verschillende deskundigen nadenken over de vraag in hoeverre de stimulansen die er vandaag zijn, ook effectief zijn, en welke er moeten bijkomen. De publicatie opent met reeks boeiende bijdragen van experten ter zake. Daaruit blijkt dat Vlaanderen een achterstand heeft in volwasseneneducatie. "Het deel van de Vlaamse werkenden dat recent een opleiding volgde, bedroeg in 2012 6,8 procent en in 2013 nog maar 6,4 procent. Dat zou 15 procent moeten zijn, volgens het ’Pact Vlaanderen 2020’", schrijft Guy Tegenbos na het lezen van de publicatie (DS, 17/03/14).

Ook het recent uitgevoerde PIAAC-onderzoek van de OESO wijst in die richting. Vlaamse volwassenen nemen minder deel aan opleidingen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Aan stimuleringsmaatregelen ontbreekt het niet, maar het institutioneel kluwen is te ingewikkeld. Een kat vindt er blijkbaar haar jongen niet in terug.

Aanbevelingen

Het waardevolle aan deze publicatie is dat de grondige analyse wordt omgezet in een platformtekst met beleidsaanbevelingen. Die laatste krijgen de vorm van vijftien kernboodschappen voor het komende decennium. "De kernboodschappen zijn bedoeld als richtinggevende inspiratiebronnen om later concretere actiepunten en beleidsmaatregelen uit te tekenen", geven de auteurs aan. "Deze oproep is uiteraard gericht tot de volwassenen zelf en tot zowel kleine als grote organisaties en ondernemingen, als tot overheden en sociale en culturele partners op het terrein."

Een eerste blik op de kernboodschappen biedt onmiddellijk een interessante oogst:

  • maak werk van een gedeelde brede visie op leren
  • ontwerp een globale beleidsdomeinoverschrijdende strategie
  • mik op de effecten van het leren
  • zet in op netwerken, partnerships en kruisverbindingen
  • bevorder een positief leerklimaat
  • waardeer en valideer allerlei vormen van leren
  • ...

Deze boodschap valt bij FOV zeker niet in dovemansoren. Ook in Veerkracht, waarin we onze ambitie voor een sterk sociaal-cultureel beleid bundelen, kaarten we dit aan: "We hebben nood aan levende leernetwerken. Dwars door institutionele muren heen en verder dan het louter instrumentele leren."

Tijd voor actie!

Tot slot zet de denkgroep deze kernboodschappen om in een aantal concrete acties, telkens toegespitst op een specifieke doelgroep (volwassenen, overheid, aanbieders, educatoren, ...).

De FOV pleit zelf ook voor een heus actieplan voor niet-formele educatie. Het gaat daarbij voor ons niet om de vraag wat niet-formele educatie zou moeten betekenen voor het onderwijs of de arbeidsmarkt, maar wel om hoe onze samenleving het niet-formele leren beter kan inbedden. De Vlaamse overheid, het middenveld, het onderwijs en de bedrijfswereld moeten de handen in elkaar slaan om niet-formele educatie onder de aandacht te brengen. Want, zo besluit Herman Baert: "Leren is emanciperen en participeren en dus van levensbelang, levenslang."

De publicatie is verkrijgbaar via de website van de VLOR.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA